Топ 10 музеи, в които ще се почувствате като в „Джурасик свят“

„Джурасик свят“ – поредното интригуващо приключение от поредицата „хора срещат живи динозаври“, завладя кино екраните по света и съживи истерията по отдавна изчезналите страховити властелини на Земята. Филмът вече счупи рекордите за най-много приходи в първия уикенд след премиерата си – 511.8 милиона щатски долара в световен мащаб, като и в България интересът към него е много голям. Ако искате да се почувствате като герой в приключението, но без да се излагате на никакви опасности, то най-добрият вариант е да посетите някой от 10-те музея в тази класация. В тях можете да видите някои от най-впечатляващите останки на динозаври, както и да се потопите изцяло в далечните времена, когато те са били доминиращият вид на планетата ни.

1. Museum für Naturkunde – Берлин, Германия

berlin


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В Природонаучния музей в Берлин можете да видите сериозна колекция кости на всички видове динозаври. В първата зала се извисява и най-впечатляващият екземпляр: над 12-метров брахиозавър, признат от Гинес за най-високият в света. Музеят разполага и с най-важната в света находка на археоптерикс – най-старият представител на клас птици, който се счита за преходно звено между динозаврите и птиците.

2. Field Museum – Чикаго, САЩ

dino-museums-2015-chicago-exlarge-169

Още на входа можете да се запознаете със Сю – най-големият тиранозавър в света. Но това далеч не е всичко интересно в музея. В изложбата му Evolving Planet, посветена на последните 4 милиарда години еволюция, са включени динозаври, открити във всички краища на планетата, включително Мадагаскар и Антарктида.

3. Royal Belgian Institute of Natural Science – Брюксел, Белгия

royal-belgian

Тук се намира най-голямата зала с динозаври в света, а колекцията от вкаменени скелети и отливки, с която разполага музеят, е наистина впечатляваща. В галерията можете да видите и интерактивна изложба, която показват в детайли процеса на откриване на останки от динозаври.

4. National Dinosaur Museum – Канбера, Австралия

australia

Ако сте в Австралия, това е мястото, където да се срещнете с праисторията. Музеят разполага с най-голямата колекция от фосили на динозаври в страната. Наред с вкаменелости, кости и впечатляващи отпечатъци, в музея има и градина със скулптури на динозаври, които се движат чрез аниматроника, така че съвсем да се почувствате като в някой от легендарните филми на Спилбърг.

5. Royal Tyrrell Museum of Paleontology – Алберта, Канада

Minolta DSC

Музеят е кръстен на Джоузеф Тирел, който открива албертозавъра през 1884 г. Посетителите могат да видят възстановка на група албертозаври, вдъхновени от намерените от Тирел останки на 22 екземпляра, както и сцена на саблезъб тигър, който атакува мамути.

6. Wyoming Dinosaur Center – Уайоминг, САЩ

Wyoming

Наред с впечатляващите скелети на различни видове динозаври, подредени в интересни пози, музеят се отличава с възможността да си поговорите с истински палеонтолози – тези, които са вдъхновили образа на Алан Грант в „Джурасик парк“. Освен това можете да се запишете и да отидете за ден на разкопки до едно от най-богатите находища на динозавърски кости в света, което се намира съвсем близо до музея.

7. Zigong Dinosaur Museum – Зигонг, Китай

china

Една от топ атракциите в Китай се намира точно върху известно находище на останки от динозаври, което дава възможност на посетителите да видят отблизо как изглежда едно място за разкопки. В музея има 18 цялостни скелета от общо 200 екземпляра, които са изложени сред отпечатъци от стъпки и други интересни открития в находището. Годишно музеят привлича над 7 милиона посетители.

8. Iziko Museum – Кейптаун, Южна Африка

iziko

Изложбата „Африканските динозаври“ в музея показва по-малко известни динозаври и техни братовчеди, открити из целия африкански континент – от Кейптаун до Маракеш. Сред тях е череп на кархародонтозавър от Северна Африка – могъщо същество, надминаващо по размери тиранозавъра, което го прави един от най-величествените убийци на континента.

9. Jurassic Land – Истанбул, Турция

jurassic-land

Това не е точно музей, а по-скоро тематичен парки, и е мястото, където можете най-успешно да си представите, че участвате в поредицата „Джурасик парк“. Открит през 2011 г., атракционът има и образователна, и развлекателна цел. На 10 000 кв. м са разположени скелети и фосили, сред които се движат аниматронни динозаври. Сцената се допълва от „ветеринар“, който се грижи за ранен стегозавър, както и инкубатор за динозавърски яйца.

10. Fernbank Museum of Natural History – Атланта, САЩ

atlanta

Истинските гиганти на праисторическия свят може и да са открити в Патагония, но трябва да отидете до Атланта, за да ги видите. Изложбата „Гигантите на мезозойската ера“ включва хищния гигантозавър, който е съперничел по размер на тиранозавъра, както и 100-тонния тревопасен аржентинозавър, който според учените е един от най-големите класифицирани досега динозаври. Ако вдигнете поглед нагоре, ще видите ято птерозаври – първите летящи гръбначни животни.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!