Топ 10 забележителности в Мексико

Мексико е една от най-популярните дестинации за американските туристи, но и за нас, европейците, е интригуваща. И това е обяснимо, защото Мексико има много какво да предложи – от ситните пясъци на Карибите и по Тихоокеанското крайбрежие през златните си мини и колоритните градове до пикантните ястия и цветността на местното население.

Мексико е не само красива, природно и културно богата страна. Тя е лесно достъпна и предоставя широк спектър от възможности за почти всеки бюджет. В тази класация са събрани 10-те топ места в Мексико, където можете да се насладите и на забележителности, и на природа, и на почивка.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1. Канкун, Ривиера Мая, Козумел и Исла Мухерес

cancun

Ако искате слънце, плаж, океан, Канкун и околностите са вашата дестинация. Според международните класации и източници, ежегодно над 3 милиона посетители се радват на мексиканското слънце по тези ширини. В щата Кинтана Ро почти всичко е фокусирано върху водните спортове като каране на водни ски, гмуркане, сърф.

punta-sur-100623_1280

Последният мезоамерикански бариерен риф и втори по дължина в света предоставя всякакви възможности. А плажът и басейните привличат не само денем, но и нощем с хилядите развлекателни заведения и барове.

cancun-85070_1280

2. Мексико Сити

mexico-city-fine-arts-649347_1280

Повече от 12 милиона туристи годишно посещават Мексико Сити, в който ще откриете изкуство, култура, шопинг, почивка, вкусна храна, топли хора. Градът е разположен на оживено и средищно място и всеки може да открие по нещо за себе си в него: исторически сгради, музеи, занаятчийски и художествени галерии, паркове, градини, гурме заведения, хотели от световна класа, ресторанти, барове… Едни от най-популярните забележителности са колониалният квартал Сан Анхел и археологическата зона на Теотикуакан, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Столицата на Мексико се радва на целогодишен календар с културни събития – музика, танци, филмови фестивали, изложби, панаири и изложения.

city-572071_1280

3. Пуерто Валярта, Ривиера Наярит

puerta-beach-696855_1280

Пуерто Валярта е един от най-големите курорти в Мексико. Макар че мнозина свързват ривиерата с плаж, градът е дом на една от най-динамичните художествени сцени в Мексико с участието на традиционно и съвременно изкуство. Пурто Валярта привлича и с разнообразните си места за хранене, красивия залив и изключителни места за отдих.

puerto-vallarta-626738_1280

4. Баха Калифорния Сур и Лос Кабос

los-cabos-686793_1280

Баха Калифорния Сур (Южна Долна Калифорния) е смесицата от пустиня и океан на Мексико. Лос Кабос привлича туристите с причудливата си форма. От едната му страна е Тихия океан, а от другата – Калифорнийския залив, така че човек се чувства, все едно е избягал на някой остров. Лесно достъпно е, времето през цялата година е страхотно, има множество красиви плажове и качествени хотели и заведения.

stingray-605919_1280

5. Гуадалахара и Текила в Халиско

guadalajara
Снимка: Armando Aguayo Rivera

Гуадалахара е мястото на мариачите, музиката и текилата. Градът е столица на щата Халиско, смята се за културния център на Западно Мексико и е известен исторически център. Освен от катедралата и други културно-исторически паметници, туристите са впечатлени и от мариачите, които звучат от всяка хасиенда. Изключителна атракция са и борбите с бикове – нещо, което е типично за латиноамериканската култура.

mariachis-579814_1280

6. Сиуатанехо

Zihuatanejo1
Снимка: Chris Nordling

Курортно градче на около 150 мили северно от Акапулко. Носи му се славата на рибарско средище. Привлича туристите с непретенциозността си, с гостоприемството на местните хора и с домашния уют, който цари из целия курорт.

Zihuatanejo2
Снимка: Jennie Faber

7. Централно Мексико – Сан Мигел де Аленде

san-miguel-de-allende-106071_1280

Крайбрежието на Мексико предлага различни дестинации за почивка и туризъм, но и централната част на страната също не отстъпва. Сан Мигел де Аленде е признат културен център, също част от културното наследство на ЮНЕСКО. Градът изобилства от катедрали, църкви, пъстроцветни постройки, площади и шадравани.

san-miguel-de-allende-106070_1280

8. Юкатан – Мерида, Чичен Ица и Уксмал

maya-542096_1280

Щатът Юкатан е най-популярното историческо и археологическо място в Мексико. Мерида, столицата на Юкатан, наричан още „Белият град“, е отправна точка за всички маршрути до близките селища, които разказват за живота на маите. Храмове, пирамиди и множество други екзотични и непознати за туристите места впечатляват и остават трайни спомени.

chichen-itza-683193_1280

9. Меденият каньон

copper-canyon
Снимка: Alex

Каньонът се намира в щата Чиуауа и привлича туристите с железницата, която преминава 390 мили през него. Пътуването отнема 14 часа, но туристите се наслаждават на спиращи дъха гледки и пейзажи. Това е мястото за любителите на природата и екотуровете.

copper-canyon-railway
Снимка: Justin Vidamo

10. Чиапас: Сан Кристобал де лас Касас

Chiapas1
Снимка: Arian Zwegers

Град с над 200 000 жители и културната столица на Чиапас. Сан Кристобал е запазил вековни къщи, павирани улички, колониални сгради и площади. Градът е известен със занаятчийските си пазари на открито. Това е едно от най-старите селища в цяло Мексико.

pottery-807419_1280

Източник: neverstoptraveling
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!