Тесалия опиянява с узо, красива природа и древна история

След месец безгрижен живот в Еолия, Одисей е изпратен от владетеля й с дарове – попътния вятър зефир, както и кожен мех, в който са зашити останалите ветрове. Това разказва Омир в прочутата си творба „Одисея“, която описва завръщането на митичния герой към родната Итака след края на Троянската война. И днес безгрижният живот изглежда напълно възможен в Еолия – позната ни вече като Тесалия, историко-географска област и една от 13-те административни области в Гърция.

640px-Volos_view_from_Pelion
Снимка: Tsints

Ако сте посещавали удивителните скални манастири на Метеора, то значи вече сте се докоснали до Тесалия – те са една от главните туристически атракции на областта, чийто административен център е Лариса, а източната й граница се мие от Егейско море.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

meteora-676770_1280

Това обаче далеч не е всичко, с което Тесалия може да се похвали. Тя е известна като „житницата на Гърция“ благодарение на най-голямата равнина в страната, която се слави и като изключително плодородна – Тесалийското поле. Районът е и един от най-добрите за отглеждане на анасон, който пък се използва за производството на добре познатия ни традиционен гръцки аперитив узо.

Първата дестилерия за узо е създадена именно в Тесалия през 1856 г. и до днес анасонът, който се отглежда в плодородните и екологично чисти полета на областта, се използва за направата на узо Zorbas. Спазването на стара оригинална рецепта, както и дестилирането в малки медни казани, както са правили векове наред елинските монаси, считани за създатели на узото, гарантират мекия аромат и плътния вкус на любимото питие.

ouzo-DSC_2393

Изстудено узо с примамливо проблясващи кристалчета е истинска мечта през лятото, особено ако я комбинираме с вкусно и добре подбрано мезе. В Гърция обикновено узото се сервира със салата или предястие – морски деликатеси като октоподи, миди, калмари или пък пържени тиквички. Някои му добавят лед или вода, докато други го предпочитат чисто и просто го изстудяват достатъчно, за да се появят в него кристали. Но както и да го обичате, с каквото и хапване да го съчетавате, най-важното е едно: пийте бавно, с наслада и в компанията на любимите си хора. В това се крие опиянението на узото!

ouzo-DSC_2327

За Георги