Тайните на Червено море

Привет! Разкажи ни за себе си!

Здравейте, аз съм Хамуди Мохамед, за приятелите, просто Удо.

Как откри любовта към гмуркането?

Нормално повтарящо се ежедневие, работа, проблеми, семейство… но повярвайте ми, купоните, дискотеките и семейните сбирки, не са отдушник за стресиращото ежедневие, в което живеем. Но пък вижте, гмуркането е нещо различно. Тук се потапяш не само във водата, но и в един красив тих и различен свят. Да не говорим за онова специфично чувството за безтегловност – все едно летиш…

Не знам дали разбирате тази уникална емоция. Аз самият не я разбирах и не вярвах, докато един ден през 2010г. моят приятел Костадин ме покани да отида с него на водолазно сафари. Като опитен водолаз той се опита да ми пресъздаде това, което се случва в дълбините на морето и да ми обясни, че единствено там можеш да забравиш за всички проблеми и тревоги и да релаксираш пълноценно.

След като се озовах на лодка, по средата на Червено море, заобиколен от опитни водолази, реших да направя пробно гмуркане и точно в този момент целият ми свят се преобърна, или по-точно „потъна” в дълбините. Излязох от водата усмихнат и същевременно „настръхнал“ от преживяното. Това което усетих, няма как да се разкаже или пресъздаде, то просто трябва да се изживее…

А след това?

Върнахме се в България и веднага записах курс при Христина Димитрова. На нея и на Росен Желязков, дължа познанията си за водолазния спорт. По-късно моето семейство и много мои приятели се „запалиха“ по този спорт и станаха водолази. Вярвате или не, съпругата ми има панически страх от вода и не може да плува, но стана много добър водолаз, също благодарение на Христина. Мит е, че ако не можеш да плуваш, не можеш и да се гмуркаш.

От кога се гмуркаш?

Завърших курса през 2011г. и оттогава не съм спирал да се гмуркам. Не мисля и да спирам.

Какво ти донесе гмуркането?

Благодарение на гмуркането, в момента имам за приятели страхотни хора, с които едва ли животът щеше да ме събере и тук искам да им благодаря, че ги има.

Какво се случва на водолазните сафарита?

Представете си, една седмица на луксозна 40 метрова яхта, с други 23-ма водолази  се гмуркате заедно, храните се заедно, купонясвате заедно, споделяте прекрасни моменти и приключения и всичко това се случва на приказни места.

Никой не говори за работа и проблеми, всеки е усмихнат и се забавлява, независимо дали е на 20 или на 60 години. Там сякаш няма възрастови или социални разлики, а  всички сме просто водолази… и това ако не е Рай, то кое е?

Звучи прекрасно! Да разбираме ли, че под вода се създават истински приятелства и спомени за цял живот?

На последното сафари миналата седмица, бях с хора, част от които познавам бегло, а с други се запознахме на летището преди отпътуването. Сега мога да кажа, че това беше незабравим спомен с много щура компания.

Имах честта да съм с уникални хора, които увековечиха това преживяване с невероятни снимки, за които благодаря на Пламен Иванов, Михаил Заимов, Мартин Христов и много други.

Кои са най-добрите места за гмуркане в Египет?

Има много места за гмуркане в Египет. Едно от най-забележителните е потъналият кораб Тисългорм. Той е изключително запазен. Местните казват, че приходите от туристически такси, дори надвишават тези от египетските пирамиди. Националните резервати също са уникално място за гмуркане, както и островите Брадърс, Дедалус, Елфинстоун и др.

Какво привлича българите към Червено море?

Червено море е сравнително близо до България, кораловите рифове са многоцветни и разнообразни, водата е топла и с голяма видимост, има много и различни водни създания – големи и грациозни, малки и шарени, множество потънали кораби. Освен това, цената за едно пътешествие до Червено море е повече от достъпна.

Очаквайте продължение на разговора ни с Удо!

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!