Сълзата на Европа – река Тара

Тара е наречена „Сълзата на Европа“ заради кристалночистите си, бледосини води. Една от най-дългите реки на Балканите тече през Черна гора и в самия си край, преди да се влее в Дрина, минава през Босна и Херцеговина.

Тара образува каньон – вторият по големина в света, след Гранд Каньон на река Колорадо в САЩ.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

tara-2

„Сълзата на Европа“ минава през множество живописни водопади, бързеи и места на ленивост, дълбаейки 78-километровия пролом с височина над 1300 м. Каньонът на река Тара е под защитата на ЮНЕСКО от 1977 година и се нарежда в Топ 25 на признатите световни природни богатства. Мястото е защитено от международната конвенция по програмата „Човек и биосфера“ като екологичен резерват. Водата на Тара може да се ползва за пиене, без да е необходимо да преминава през специални пречиствателни системи.

tara-3

Освен чистотата на водата, местността впечатлява с цялата живописност, която може да се види в природата. Множество каскади, зеленина, сини малки вдлъбнатини в каньона… Едни от най-известните каскади по Тара могат да се чуят от самия ръб на каньона. Най-известните от тях са Лъжите на дявола, Бял камък и Горни и Долни Тепачки Бук.

tara-4

Тара е известна с едно от най-трудните рафтинг трасета в Европа.

tara-5 tara-6

То е оценено с 3 до 5 по степен на сложност и привлича множество любители на екстремните спортове и усещания. Освен че се използва за рафтинг, реката е прекрасно място и за риболов. 

tara-7

Планинарите също познават местността като една от най-любопитните и въздействащи. По поречието на Тара се организират къмпинги и пикници.

Има и още нещо впечатляващо – Джурджев мост над Тара, който се извисява над каньона и свързва двете му страни.

tara-8 tara-8-1

Височината му е 150 метра и е внушителен. Известен е с това, че е един от най-високите автомобилни мостове в Европа.

Река Тара, едноименният каньон и местността са изключително привлекателни. От една страна това е сравнително непозната туристическа дестинация, а от друга – си заслужава да се види, да се пипне, да се усети и да се изживее.

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!