Сумела - най-старият православен манастир, сгушен в скалите на Турция

Сгушен в  стръмна скала на височина от около 1200 метра, с изглед към долината Алтъндере (Altındere), манастирът Сумела е един от най-старите православни манастири в света и днес е популярна туристическа атракция в Турция. За да се насладите на тази гледка, трябва да стигнете до областта Трабзон (Trabzon Province) в североизточната част на Турция.

Този манастир е създаден в чест на Дева Мария или Черната Богородица от Сумела. Няма точни исторически данни за това, но се твърди, че манастирът е създаден през 386 г. от двама свещеници – Варнава и Софроний, които открили чудотворна икона на Богородица в една от планинските пещери и това ги мотивирало да останат в местността и да построят храма.
През вековете, под различно влияние на тези територии, манастирът търпи много разрушения и реставрации, а предвид местонахождението му, реставрациите са били истинско чудо. Днешния си вид манастирът придобива по византийско време, през 13век. Твърди се, че всъщност Алексий III (1349-1390) от Трапезундската империя е допринесъл най-много за това.


По време на Отоманската империя, манастирът се запазва, тъй като султан Мехмед II бил толкова пленен от скалната постройка и освен, че не го разрушил, той му осигурил специален статут и привилегии, които  продължили да се спазват и от следващите владетели на тази територия.
Следва период, в който Сумела е превзет от Руската империя, която окупира района около Табсон през 1916 до 1918 г., но в края на Втората световна война, гърците се налага да напуснат турската територия.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Основните елементи на манастирския комплекс са скална църква, няколко параклиса, кухни, монашески стаи, къща за гости, библиотека и свещен извор, почитан от православните християни. Влиянието на турското изкуство може да се наблюдава в проектирането на шкафове, ниши и камините в помещенията на сградите около двора. Стенописите на църквата, които са рисувани на три нива в три различни периоди, датират от началото на 18-ти век.

Вътрешните и външните стени на църквата и стените на съседния параклис са украсени със стенописи, датиращи от времето на Алексий III. Те изобразяват предимно библейски сцени и разказват историята на Христос и Дева Мария.

Поради човешката намеса и вандализъм са повредени голяма част от стенописите, като някои от тях са изцяло унищожени. И все пак това място остава уникално и красиво, не само заради историята си, но и заради местонахождението си. Често манастирът е скрит от погледите на хората под гъста мъгла, което го прави още по-мистичен…

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!