Суматра и изригналият вулкан Синабунг

Вулканът Синабунг отново изригна. Хиляди индонезийци са евакуирани от северната част на остров Суматра. Обемът на образувалата се по ръба лава е над 3 млн. куб. м

Височината на Синабунг е 2450 м над морското равнище. През 2010 година вулканът изригва за първи път от почти 400 години насам. През 2013-та и в началото на 2014-та изхвърля пепел, а през лятото на миналата година е регистрирано и силно изригване, при което има 16 жертви.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Sinabung

Синабунг е стратовулкан, чиито хълбоци са покрити с много стари потоци лава. Той е един от четирите припокриващи се върха от едноименната планина, които са били силно активни през 1912 г. Вулканът се извисява над Суматра – вторият по големина остров на Индонезия. Повечето хора асоциират Индонезия с Бали и луксозните летни ваканции. Но и в Суматра има какво да се види – девствени гори, екзотична фауна, древни езера, красиви водопади, разбира се – необятни плажни ивици и очевидно – димящи вулкани.

rice-terraces-364442_1280

Не препоръчваме да организирате лятната си отпуска в Суматра точно в този момент, когато местните се евакуират. Но когато Синабунг се успокои, островът се превръща в любопитна дестинация. Тази част от Индонезия е известна със силно активната вулканична дейност, което само по себе си обуславя и честите земетръси в Суматра.

sumatra-lake-235146_1280

Релефът на острова е разнообразен, като от изток на запад преминава от низина във висока планинска верига, наричана Барисан. Тя се простира по протежението на острова от север на юг и се придържа към 3000 метра надморска височина.

Но не вулканите са впечатляващи. Суматра е известен с богата си флора и фауна, но най-вече със слоновете си. Малкото село Тангкахан става мястото, на което всеки любопитен да си другарува със слон успешно може да се сприятели с поне един. Селото разполага със 7 слона, които са част от рейнджърския патрул, който успешно предотвратява незаконната сеч в Суматренската джунгла.

elephants-683709_1280

Същите тези 7 слона, освен да пазят от бракониери, влизат в ролята на пазители и на останалите слонове в дивата природа. Всеки ден в 9 сутринта и в 16 следобяд можете да станете свидетели на дневната им баня. Това се смята за голяма атракция и като такава се таксува с билет, който струва 20 000 индонезийски рупии (около 2.60 лв.).

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!