Стокхолм ще ви плени с острови, мостове, зеленина и неповторим стил

Стокхолм ще ви зашемети дори и само от една панорамна снимка на някоя част от града. Една снимка и дъхът ви спира! Без да се шегуваме. Не е случаен фактът, че наричат Стокхолм една от най-красивите столици в света. И шведите определено могат да се гордеят с това. А ние да им завидим (благородно 🙂 ) и редовно да им посещаваме града.

stockholm-1-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Стокхолм е разположен на 14 острова, свързани с 57 моста и шлюзове, които делят езерото Меларен от Балтийско море. Сгради и изключителна архитектура, стил, зеленина, живописни пейзажи, уникални градски паркове, плавателни канали, необикновени улици, музеи от световна класа, модерен дизайн, свеж въздух, магнетизъм, тайнственост, дори чувство на страхопочитание… И всички тези думи са недостатъчни, за да се опише Стокхолм! Изображенията разкриват само частица от цялата красота и единственото, което може да задоволи окото и душата, е да го посетите. За повече от седмица! За да успеете да усетите цялата тази атмосфера.

stockholm-1

stockholm-8

stockholm-5 stockholm-7

Стокхолм ще ви посрещне с многовековна история. Това е мястото, на което са родени и творили имена като Грета Габро, Ингрид Бергман, Астрид Линдгрен, Бьорн Борг, Алфред Нобел. Абба имат свой музей именно в Стокхолм.

Най-ранните писмени сведения за града датират от 1252 година. Описан е като важно средище в търговията с желязо от мините в Берислаген. Историята разказва, че Стокхолм е основан от Ярл Биргер, за да предпази Швеция от вражеските морски набези и да прекрати грабежите в района. Първоначално е укрепление, което контролира търговията между Балтийско море и езерото Меларен. През 1419 година става столица на Швеция, а днес е един от най-големите световни исторически и културни центрове.

Първият обособен Национален градски парк в света е именно в Стокхолм – най-голямата зелена площ в града, която местните наричат белите дробове на столицата и признават, че е завидна част от чара на Стокхолм и околността. В целия град има изобилие от паркове и зеленина.

stockholm-9

stockholm-6

Изключителният Стокхолм поставя сетивата ви в точка на невероятност в мига, в който усетят атмосферата на шведската столица: архитектура, култура, история, активен градски живот, много зеленина, вода, море и спиращи дъха гледки. Стокхолм крие в себе си не една и две забележителности – не бива да забравяме, че това е един от най-съхранените средновековни центрове, които грижливо пазят вековни традиции и устои.

Казват, че до повечето забележителности може да се стигне пеша. Но пък има и привлекателна алтернатива – разходка с корабче по каналите на шведската столица. Съветваме ви да опитате и двете, защото са изключителни преживявания и не са за изпускане.

Стартираме обиколката от Стария град – Гамла Стан. Състои се от острова Стокхолмен и още няколко по-малки островчета около него. От там започват тайните на средните векове и от там през 13 век се слага началото на днешния Стокхолм. Калдъръмени виещи се улички, средновековни сгради и фасади, ярки цветове, малки площади. Интересни за посетителите са множеството заведения с подземни зали, които са типични за района, но любопитни за пътешествениците. Внимание заслужава и голямата катедрала на Стария град.

stockholm-gamla2

stockholm-gamla3

stockholm-gamla4

Кралският дворец е не по-малко любопитен и също е част от Стария град. Дворецът е известен с над 600-те си стаи и е един от най-големите запазени до днес дворци в световен мащаб.

Строят го в продължение на 63 години до началото на 18 век и се отличава с типично бароков стил и архитектура. Това е официалната резиденция на шведското кралско семейство като не се използва за постоянно местожителство. Официалните гости и държавни посещения се настаняват и провеждат в двореца, а през останалото време е отворен за посетители, също като всеки друг музей в града.

stockholm-palace-605405_640

stockholm-11

В противовес на Стария град е Сьодермалм – съвременен Стокхолм, който предлага модерна архитектура, интересен нощен живот и други забавления и атракции. Кварталът е известен с бохемската си култура. В тази част на шведската столица се намира и асансьорът Катарина с платформата, от която можете да се насладите на изумителна гледка към града.

facade-233200_1280

street-life-246162_1280

Sodertornet_at_night

Едно от най-популярните места в Стокхолм е площадът Сергел, просто защото традицията повелява там да се уговарят всички срещи. От него тръгват и основните транспортни средства на столицата, а отстрани се извисяват сградите на културния център Културхусет и градския театър. Друга забележителна сграда, която грабва със своята архитектура, е кметството на Стокхолм. От Градската кула се открива още една невероятна панорама, която остава завинаги в спомените за този величествен град.

sergelstorg

Стокхолм крие още най-стария открит музей в света – Скансен, към който през 1924 година е добавена и зоологическа градина. Скансен, както и редица други музеи, са събрани и обособени на Дюргордан – Островът на музеите. На него се намират и много други културни паметници, интересни сгради, а също и градският лунапарк Грьона Лунд.

skansen-1

skansen-2

skansen-3

skansen-4

Списъкът с интересните места в Стокхолм не свършва. Винаги има какво още и още да привлича вниманието и да буди любопитството ви. Ако имате възможност, не пропускайте нищо! Все пак това е една от най-красивите столици в света и заслужава всяка минута време!

stockholm-12

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!