Средновековие, мистика и съвремие или просто Бонифацио

Бонифацио е разположен на брега на Средиземно море, буквално кацнал на ръба на варовиковите скали. Градът е основан в началото на Средновековието. Управляван от пизанци, генуезци и французи, той претърпява множество атаки през годините. Днес обаче градчето съблазнява с тесните си улички, историческите сгради и идилични бели плажове. Като част от френската територия, на Бонифацио му отива определението изтънчен и оригинален крайбрежен курорт.

bonifacio1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Потокът от туристи от всички краища на света създава предпоставки Бонифацио да се възстанови от търговския си упадък и да се превърне в една от атрактивните дестинации в този край на Европа.

bonifacio2

bonifacio6

Първото, което виждате, стигайки до града, са древните укрепления, които и до днес грижливо пазят местността. Крепостната стена е възстановена и реставрирана и е загубила първоначалното си предназначение, но затова пък е една от туристическите атракции и красоти, които прибавят щрихи към цялостното френско излъчване. Част от укреплението са и Арагонските стъпала, които според историческите сведения са издигнати за една нощ от арагонските войски. Според местните обаче 187-те стъпала са съществували преди достигането на арагонските войски до града и са служели за пренасяне на вода до цитаделата.

bonifacio3

Най-голямата забележителност е Старият град с неговите тесни, криволичещи улички и богата история, разказваща за смутните години на Средновековието.

bonifacio4

Старият град се простира до ръба на варовиковите скали на остров Корсика и сякаш надвисва над лазурно сините води на Средиземно море.

bonifacio7

Част от Стария град са Портите на Жене – мостов механизъм, който функционира от 16 век до днес. Това е и единствената оцеляла част от укрепленията при атаката на Бастион де Л’етендарт през 1553 година. Запазени са и няколко бойни оръдия, които днес са разположени сред малка цветна градина. А от това място можете да се насладите на великолепна гледка към пристанището, скалите и близката планина.

В бастиона до Портите на Жене днес има малък музей, който пази историята на Бонифацио и умело я разказва чрез изкусни илюстрации и фотоси.

Кулите Тора ди Сант’ Аманза и Тора ди Спонзалия, както и единствената оцеляла част от тосканската цитадела – кулата Ил Торионе, построени за да изпълняват функциите на наблюдателници, днес са емблемата на града.

bonifacio10

bonifacio5

Струва си човек да опита от тази френска изтънченост. Дори само за няколко дни, които да посветите на това средновековно градче, можете да успеете да се заредите с добро настроение, да попиете част от историята на местността и да се полюбувате на прекрасната морска синева – гледка, която се открива от всяка част на кацналия на варовиковите скали над Средиземно море Бонифацио.

bonifacio8

bonifacio9

bonifacio11

Снимки: Florent Le Gall
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!