Солун – съкровищница на крачка разстояние

С невероятно богата история, прекрасни пейзажи, изобилие от архитектурни и културни забележителности и най-важното – само на крачка от границата ни, Солун заслужено е една от най-привлекателните дестинации за всички български туристи. А и не само за българските, всъщност – вторият по големина град в Гърция (след Атина) се радва на огромна популярност по цял свят и има с какво да очарова всеки, който го посети.

arch-of-galerius-in-thessaloniki-greece


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Историята на Солун започва в далечната 315 г. пр.н.е., когато македонският цар Касандър основава селище тук и го кръщава на съпругата си, която е сестра на Александър Македонски. Нейното име е Тесалоника, дадено й от баща й Филип II в чест на гръмката му победа над тесалийците. Днес в Солун може да се види наследство от различни влияния според това кои са били владетелите му и откъде са идвали бежанци през вековете – римско, византийско, българско, османско, еврейско. В пределите на Османската империя остава до 1912 г. – след Междусъюзническата война по силата на Букурещкия договор градът, който тогава е с името Салоника и е населен предимно с евреи, е предаден на Гърция и прекръстен на Тесалоники.

Solun

Именно благодарение на сложната си и богата история Солун може да се похвали с разнообразни забележителности и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Може би най-известната забележителност е Бялата кула, която се извисява на брега на Солунския залив. В днешния си вид е построена от султан Сюлейман Велики през 1535 г. и е използвана не само като крепост, но и като затвор. Името, с което е популярна сега, получава през 1890 г., когато е варосана и всички започват да й казват „Бялата кула“. Въпреки че в момента е светлобежова, наименованието й си остава непроменено.

1-Solun

thessaloniki greece 3

Не по-малко интересни за туристите са запазените църкви в Солун като „Свети Димитър“, построена през 4 век и реновирана цели 16 века по-късно, „Света София“, а също и ротондата „Свети Георги“. Историческите забележителности в Солун се преплитат с модерната архитектура, а широките улици, многото зеленина и голямата крайбрежна алея правят разходките изключително приятни. Солун е известен и с многобройните таверни, която изкушават с вкусна кухня, с великолепните си плажове, с интензивния нощен живот и с гостоприемството на местните хора, които могат да накарат всеки да се чувства като у дома си.

thessaloniki greece 1

thessaloniki greece 6

thessaloniki greece beach

ThessalonikiHarbour

saloniki-pliazh-Angelochori-1

thessaloniki greece 4

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!