„Света София“ - храмът на мъдростта в Истанбул

Храмът „Света София“ (на турски: Ayasofya), разположен в старата част на Истанбул, безспорно е най-мащабната и внушителна забележителност в града. Наричан още “Църквата на Мъдростта”, бившият православен храм е служил дълго време като християнска катедрала, по-късно е бил превърнат в джамия, а днес – в музей.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

История

„Света София“ е построена през 537 г. по време на разцвета на византийското изкуство при Император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващото за времето си инжeнерно постижение е построено само за шест години, а в продължение на почти хилядолетие е най-голямата църква в света.

header_Cappadocia-640x415

След превземането на града от Османската империя, катедралата е превърната в джамия, а през 1935 година е обявена за музей. Петдесет години по-късно, през 1985, е избрана за обект на световно културно наследство от ЮНЕСКО. И до днес великолепният купол поразява с грандиозните си размери – 55 м. височина и диаметър около 30 м. „Света София“ служи като модел за пострoяването на много други джамии, между които и известната “Султан Ахмед” джамия, изградена точно срещу нея.

Време за посещения

За посетителите през зимния сезон музеят „Света София“ е отворен от 09.00 до 17.00 часа, като в 16.00 ч. се допускат последните желаещи. През лятото периодът за посещение е между 09.00 и 19.00 часа, като след 18.00 се прекратява пускането на нови групи от хора. Това важи за всички дни от седмицата с изключение на понеделник, когато „Света София“ е затворена за посещения. Може да се сдобиете с пропуск от офиса в музея.


Храмът „Света София“ е значителна архитектурна забележителност, която оставя траен отпечатък в съзнанието на всеки свой посетител, затова силно ви препоръчваме да я видите, ако още не сте!

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!