Ронда – душата на Андалусия

„Душата на Андалусия“ – така наричат град Ронда, разположен на ръба на каньона Тахо над река Гуадалевин в Испания. Изключително живописно място, изключителна природа и гледка, която можете да видите само там – на ръба на каньона.

ronda2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

ronda1

Градчето е основано от римляните и е носело името Arunda. Историята му започва с нахлуването на финикийците, продължава с гръцко завоевание, като през вековете е било управлявано и от мюсюлмани. Всяка една от тези култури е оставила своите следи върху развитието на района. Тези отпечатъци са запазени до днес и те са причината за интересната архитектура на градчето.

Заради различните епохи, през които е минавал градът, той е разделен на три района – Сан Франциско, Ла Сиедад и Ел Меркадийо. Най-големият и най-древен е Сан Франциско. В Ла Сиедад са разположени религиозните архитектурни паметници и забележителности, а Ел Меркадийо е най-съвременният район, който привлича туристите със своите магазинчета за сувенири и други дюкяни и кафенета.

ronda4

ronda5

ronda6

Архитектурата е разнообразна – от красиви църкви и старинни манастири до великолепни дворци, които буквално стоят на ръба на каньона. Най-голямата забележителност, която радва окото на туристите и отличава Ронда от другите древни градове, е Новият мост над каньона Тахо – Пуенте Нуево. Мостът е висок около 98 метра и според легендите в миналото помещенията във вътрешността на съоръжението са служели за затворнически килии.

ronda7

ronda7-1

ronda14

Ронда е мястото, от което започва тореадорството. В града се намира първата арена за борба с бикове, построена още към края на 18 век. Има и паметник на известния бикоборец Педро Ромеро, както и музей, посветен на изкуството да пребориш бик.

ronda9

ronda9-1

Градът е известен и с това, че именно в него е създадена първата китара с 6 струни, без която не би било възможно да зазвучи музика за пламенния танц фламенко. Градчето е било убежище на Ърнест Хемингуей и Орсън Уелс, които намирали вдъхновение и се зареждали сред красотата на природата и зашеметяващата гледка от двете страни на каньона Тахо.

ronda10

ronda10-1

ronda11

ronda12

ronda13

Снимки: Tracy
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!