Рекорд: в Китай откриха най-дългия морски мост в света

Хонконг е специален административен район в Южнокитайско море. Мегаполисът включва остров Хонконг (наричан още Сянган), полуостров Коулун и 235 крайбрежни малки острова. Площта му е 1104 km2, от които 4,6% са водна повърхност. С население около 7 и половина милиона души, Хонконг има процъфтяваща икономика и играе важна роля в международната търговия.

Перлената река разделя Хонконг от континентален Китай. Делтата й вече надминава по площ и население Токио и е най-голямата урбанизирана зона в света.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Датата 23 октомври 2018 г. ще остане в историята, тъй като на този ден бе отрито уникално съоръжение – най-дългият морски мост в света

Това не е просто мост, а символ на връзката между континентален Китай и индустриалния тигър Хонконг. Благодарение на тази топла връзка, разстоянието вече ще се изминава не за 4 часа, а само за 30 минути.

Дължината на моста е цели 55 километра, а за строителството му са използвани 400 000 тона желязо (60 пъти повече от Айфеловата кула).

6.7 километра от моста буквално минават под водата, за да не бъде възпрепятствано корабоплаването

Цялостният проект включва също няколко изкуствени острова, подводни тунели и друга инфраструктура.

Откриването на моста беше планирано още за 2016 година, но разходите за построяването му се покачиха многократно. Изграждането му е било съпроводено и от доста строителни проблеми и инциденти, дори смъртни случаи.

Природозащитници пък алармираха, че

строежът на моста е довел до 40% спад в популацията на китайския бял делфин, който е символ на Хонконг

Той е застрашен вид и може скоро да изчезне.

Днес мегаструктурата се оценява на впечатляващите 20 милиарда долара! Експертите обаче изчисляват, че ако трафикът по моста не е достатъчно активен, разходите може никога да не бъдат възстановени.

За да преминете по моста, ще ви е нужно специално разрешително от китайските власти, което се издава на квотен принцип. Няма да се мине и без тол такси.

Мостът бе открит от китайския президент Си Цзинпин в южнокитайския град Чжукай. На церемонията присъстваха важни хора от правителството и високопоставени лица.

Церемонията бе съпроводена от официални речи, снимки и пищна заря над красивата мегаструктура, потопена като безкраен змей във водите на реката.

След най-дългата крепостна стена, Китай вече си има и най-дългия мост на света! Да им е честито!

Заглавна снимка: N509FZ

 

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!