Резиденцията на баварските владетели – съкровище в сърцето на Мюнхен

Винаги съм искал да отида в Германия. Още от времето, когато в моя роден град изучавах немски в езиковата гимназия. Този твърд език е едновременно доминантен като немски автомобил, звучи назидателно и внушително като речите на Хитлер, но има строгия чар на младо баварско момиче. Отличава се със стил и подреденост, какъвто е немският начин на живот. Всяко съществително си има определителен член и се пише с главна буква (колко сме важни), а граматиката е толкова сложна, че може да те заболи глава.

1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Преди няколко години имах щастливия късмет да посетя Мюнхен. За съжаление не през октомври за Бирфеста. Разхождах се по една от най-старите и скъпи улици в света (Die Kaufingerstraße) и се възхищавах на нейната изчистена красота.

2

Много от големите немски и международни марки имат магазини тук.

2.1

Може да видите и известни бирарии. Пословичната точност на германците личеше във всеки детайл.

3

Покрай тротоарите бяха паркирани лъскави автомобили, които дори в България не могат да се видят. 😉 Нямаше нищо излишно и в същото време – от всичко по много.


Трябваше да посетим Резиденцията на немските крале, херцози и курфюрстове. Намира се в центъра на града, недалеч от търговската улица. Откъм улицата сградата е със скучна фасада, дори в ремонт и не е особено впечатляваща.

7

Влязохме вътре и започнахме обиколката. Строежът на Резиденцията е започнал при Стефан III, разширен по време на херцог Вилхелм IV, а всеки следващ владетел е добавял по нещо от себе си. Така дворцовият ансамбъл с размери на малко градче с времето се е сдобил с множество вътрешни дворове, изящна градина по френски образец с фонтани и статуи и дори параклис.

7.2-nСнимка: Schreinermeister

Самата сграда отвътре се състои от няколко основни зали и над сто по-малки, показващи различни аспекти от живота на баварските благородници. Това, което щях да видя тук, щеше да промени завинаги отношението ми към изкуството.

7.1

Уникални гоблени в персийски стил със златни и сребърни нишки украсяват стените на двореца.

8

9.1

Накъдето и да се обърне човек, вижда страхотна красота, лукс и ненадминат усет към детайла. От бравите на вратите до шикозните тавани.


През годините била добавена и оперна зала, провеждали са се и камерни концерти.

11

Една от най-впечатляващите зали е Антиквариумът, построен между 1568 и 1571 година от дук Албрехт V, за да изложи колекцията си от древни скулптури.

12

Дълга е 66 метра и е украсена с 300 бюста (антични оригинали или техни копия), както и повече от 100 рисунки на градове, замъци и крепости на Бавария от онова време.

13

Използвана е за парадна зала за пищни тържества и балове. Тук до 1581 г. се помещавала и библиотека. Особено забележителни са произведенията на Бернардо Белото, известен като Каналето. На това място човек буквално се потапя в епохата на Ренесанса и забравя за външния свят.

14

От мебелите до посудата, всичко тук блести с изящество и финес. Баварските владетели очевидно са живеели в страхотно разточителство, скрито от народа зад дебелите дворцови стени.

15

16

Един музей в сърцето на Резиденцията съхранява важни реликви: Залата на Съкровището.
В die Schatzkammer е събрана колекция, резултат от многовековната страст за скъпоценности на владетелите на Бавария.
Тук ще видите както богослужебни предмети (символ на църковната власт), така и кралски корони, диадеми и бижута (олицетворение на светската). Истински съкровища от злато, сребро, рубини, смарагди и слонова кост, най-фин японски и китайски порцелан. Нямам думи, с които да опиша цялата тази прелест, затова замлъквам и ви оставям да се насладите на личната ми колекция от снимки.


Портативен олтар на Албрехт V, херцог на Бавария, 1573 г. :

26.1

Ето и един замъгляващ съзнанието експонат: Статуетка на Свети Георги от 1586 година, изработена по времето на дук Вилхелм V. Злато, емайл, позлатено сребро, диаманти, рубини, изумруди, опал, ахат, халцедон, планински кристал и други скъпоценни камъни, перли; височина 50 см. Как е? 😉

27

28

Нека да се върнем за малко на земята, за да ви разкажа и за античния театър на Кювелие в стил рококо. Курфюрстът на Бавария Максимилиан III Джоузеф наредил изграждането на нов театър извън двореца след втория пожар в Резиденцията (1729 г.).

29Снимка: fradiavolo

Така през 1811 година изтъкнатият майстор създава тази прекрасна сцена в червено и златно. Театърът е на 4 етажа, всеки с 14 ложи, оформен като подкова. Строга йерархия определя разположението на публиката в салона.

30Снимка: mandarinoriental

По време на Втората световна война театърът е частично разрушен от бомбардировки и е отворен отново през 50-те години на XX век с изпълнение на „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт. В периода 2004-2008 бива технически модернизиран.

31Снимка: theage-muenchen

Невероятното пътешествие зад стените на баварския дворец приключва щом излезем на улицата в големия град. Със съвременния си начин на мислене трудно можем да си представим как са живели владетелите през онази епоха, но ако сме успели да попием и частица история тук, значи вече сме богати.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com