Раят в Стара планина: Априлци

На няколко километра от Троян, във вътрешността на Централен Балкан, Априлци очарова с красотата на природата, прохладата на планината и гостоприемността на местните хора.

apriltzi3


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Посрещат те навсякъде с усмивка. Ако имате късмет да отседнете в къща за гости, може да закусвате така, както не ви се е случвало от детството. А на пазара можете да усетите аромата на градинските плодове и зеленчуци, каквито в града трудно се намират.

Бистри ручеи, водопади, планински поляни, еко пътеки, много слънце и релакс в изобилие. Това е то Априлци.

apriltzi2

Градчето е малко, но китно. Типично българско и наистина традиционно. Къщите в стария възрожденски стил са на всеки ъгъл. Оградите на дворовете са поддържани, а цветята ухаят.

640px-Центъра

Априлци е истинска алтернатива на пренаселеното Черноморие, особено ако искате да избягате някъде за уикенда. Хотелите в района предлагат релакс до басейна, в съчетание с полъха на планината. Дори и в най-горещите дни се усеща приливът на чист старопланински въздух.

2

Наоколо винаги има какво да се разгледа. Най-впечатляващ си остава водопадът Кадемлийското пръскало. Висок е около 70 метра. Буйната вода на река Кадемлия се спуска на няколко мощни струи, с които игриво къпе отвесните скали. Водопадът е в подножието на връх Триглав и в близост до хижа Тъжа. Пътят до там е черен, коларски, каменист и обикновено се изкачва с някоя стара джипка от местните, но не е труднодостъпен.


Обявен за природна забележителност през 1965 година, Кадемлийското пръскало привлича посетителите с красотата си. Всеки сезон си струва да се види. Казват, че под „Кадемлия“ има буен карстов извор и малка пещера, в която целогодишно се събира лед.

Априлци е местенце, което удивлява със своята красива природа – зелени поляни, впечатляващи гледки към връх Марагидик в Стара планина, скокливи потоци, в които можете да намерите прохлада.

Снимки: pateshestvenik.com и visitapriltsi.com
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!