Различната Родопа

Онези сутрини… когато въздухът преминава през тялото, сякаш не спазва физичните закони, когато цветовете сякаш са по-наситени или ги виждаш по-ясно и сякаш можеш да се присегнеш, и да ги докоснеш. Когато, въпреки че целият външен свят е буден и кипи в живот, вътрешният е в покой и това спокойствие изпълва и тялото, и душата. В това състояние на съвършено съчетание на душа и тяло, пътят е просто естествено продължение. И дори да нямаш представа какво ще донесе този път, все едно е, сякаш няма значение. И тръгваш. И нещо трепти от вълнение, от малка доза страх и най-много от очакване. И онази номадска част от душата, досега окована, сега препуска напред и се чувства свободна, истински.

Такова усещане се поражда само на специални места. Специално място е тази планина, специално място е Родопа. И не стига красотата, ами и всички онези легенди, надбягващи се с времето. И героите на Родопа преминават от приказките към легендите и от легендите към историята на един народ, и никога не можеш да се почувстваш самотен, защото до теб, там, по планинските пътеки, редом върви поне един герой от приказка, легенда или история. И ако човек има очи да гледа и уши да слуша, ще чуе историите, ще чуе разказите, ще види следите от изчезнали във времето събития, любовни истории, хора и ще ги види там, където най-малко очаква. Ще ги види в тревичка или водопад, в скала или мъх и само тогава ще може да оцени собственото си нищожество и слабост пред природата и историята.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Не могат човешките очи да запомнят всичко, но пък могат да пълнят душата и сякаш тя никога не може да бъде напълнена до край. Такава е душата на скитника, душата на номада – поразена от красотата, но никога запълнена до край, пътуваща към следващата цел, която да я накара да се почувства свободна, истински.

За Невена