Пътуване по време на корановирус - въпроси и отговори

Кой вид транспорт е препоръчителен? Ще предлага ли хотела всичко необходимо? Какъв вид пътуване е най-сигурно и подходящо? Вземайки предвид извънредното положение в България и цяла Европа както и току що започналото лято, в тази статия сме събрали всички, което ти е необходимо да знаеш за пътуванията, свободното време и туризма, ако планираш едно бягство.

Лятото започна на 20 юни и преди началото на ваканционния период, отговаряме на 20 въпроса, които задава всеки пътешественик, в условията ня световна пандемия covid -19.

Трябва ли да отменим планирани ваканции през юли, август или септември?

Зависи от дестинацията. Точно сега коронавирус е много активен в Америка: Съединените Щати е страната в света с най-много смъртни случаи заради covid-19; Бразилия, е пицентъра на огнището в Латинска Америка, на трето място е Мексико. Епидемията се разраства се също в Южна Азия. Африка не е най-засегнатия континент, но изглежда, че пандемията се разраства и там и услугите, свързани със здравеопазването, в по-голямата част от страните са много отслабени. Ако се договориш с агенция за почивката си, посъветвай се с нея каква е ситуацията в страната, където отиваш, до най-малка подробност. Имай предвид, че някои страни са отворили границите си, но задължават пътешествениците да спазят карантина от две седмици. Такъв е случая с Обединеното Кралство.

Трябва ли да пътуваме с някакъв вид документ, който удостоверява, че ще посетим дестинация като туристи?

В общия случай това не е необхидимо. Има държави, обаче които изискват представяне на отрицателен тест за covid -19. Такъв е случая със Словакия.

По-добре ли е оставането в България или пътуването из Европа?

Този въпрос няма обективен отговор: зависи от това до колко комфортно се чувства всеки пътешественик, преминавайки (или не) граници в тези несигурни времена. Ваканцията в страната има две очевидни предимства. Първата е, че предполага по-къси маршрути, за които не е необходимо използването на самолет, влак, кораб или какъвто и да било друг вид транспорт, който предполага близост с непознати. Второто е, че изглежда по-лесно да се прибереш вкъщи преди да се е случила дори и най-малката неприятност. 

Но има дестинации в Стария континент, които се отличават с по-ниски степени на зараза. Европейската организация “Най-добри дестинации” проучи най-безопасните европейски плажове, взимайки под внимание критериите за ниски симптоми на зараза, размер, квадратни метри на свободно движещи се хора или близост до болници. Откри ги в Гърция, Мадейра, Алентехо и португалският Алгарве,  полуострова Хел в Полша, Малта, Латвия, Литва или немския остров Рюген. Също така са избрани още по-сигурни дестинации: онези, които са били по-малко засегнати от вируса, разполагат с указания за хигиена и дезинфекция и имат добра здравна инфракструктура. Към този лист е дабвен  Тбилиси и Батуми (Грузия), Хвар, Загреб и Риека (Хърватия), Азорските острови (Португалия), Орадеа и Сибиу (Румъния), Котор (Черна Гора), Варшава и Гданск (Полша), Виена (Австрия), Бохини – (Словения), Вилнюс (Литва), Рига (Латвия) и тайгата, във Финландия.

Кои страни остават затворени за чуждестранните туристи?

Най-близката лятна дестинация за българите – Гърция преди няколко дни обяви, че ще прави PCR тестове на всички влизащи в страната туристи. Южна Африка обяви, че няма да приема международни туристи до 2021г; Шри Ланка ще отвори своите летища през август, с ограничения (посетителите ще трябва да се настанят в хотели, обявени в уеб сайта по туризъм на азиатската странa и да направят PCR тест 72 час преди полета или по време на своето пристигане); Аржентина затвори търговските си полети до септември.  Общо взето, онези страни, които са все още са на гребена на вълната на пандемията, все още не са обявили кога ще отворят наново границите си. Онези, които са част от Шенген (26 европейски страни) заедно отвориха границите си на 21 юни ( и сега не се налага спазването на карантина, с изключение на Обединеното Кралство). Все пак проверете особеностите на всяка страна преди да се отправите към нея.

Ще има ли някакъв тип здравен паспорт, който ще определя ако си минал или не си минал вируса?

Когато се открие ваксина, пътешественикът ще трябва да удостовери, че си я е сложил и е имунизиран срещу коронавирус. Паспорта би била дигитална версия на картон ваксинация, който съществува от 30 години и  някои страни изискват, за да може да влезеш в тяхната територия. Но все още няма ваксина и Световната Здравна Организация отказва имунния паспорт (този, който доказва дали човекът е минал вируса или не).

Какъв вид пътувания са най-препоръчителни?

Онези, които предлагат чист въздух, отворени пространства и са малко пренаселени. Екотурiзмът, активния туризъм, природата, пътуване с колело, кола или с кемпер и или спането в какъвто и да е вид селска къща ( без да е споделена с други гости ). Търсенето на селски къщи в сайтовете за обяви се е увеличило около 300% през първите дни на юни 2020 спрямо 2019; търсенето на кемпери с 30% в сравнение с миналата година.

Има ли вид транспорт, който осигурява по-голяма сигурност при пътуване?

Личното превозно средство, ползвано от едно домакинство. Разбирасе при задължителна дезинфекция с всяко  влизане в колата. 

Взети ли са допълнителни мерки за авио и железопътните линии или корабите?

Както самолетите така и влаковете могат да достигнат до 100% запълняемост на местата. В самолетите геловете на спиртна основа ще бъдат задължителни; мерките за дезинфекция ще бъдат засилени; ще се елиминират голяма част от услугите на борда и и маските разбирасе ще останат задължителни. Още повече, че авиолиниите напомнят на пътниците да  използват маските по време на полета и да ги изхвърлят веднага длед него. Влаковете също подобряват системата си за дезинфекция. 

Ще се има ли някакъв здравен контрол преди да се качим на борда на самолет, кораб или влак?

Да, при пътуване с обществен траспорт ще ви измерят температурата преди да се качатите на борда. Това ще се осъществява чрез темографски камери и ще се сканира регистрацята на данните за местоположението на пътника, aко е необходимо последващо проследяване.

Моментът подходящ ли е за круиз?

Качването на борда или не на круиз в тези времена на пандемия е личен избор, който зависи от това каква сигурност ще чувстваме, живеейки на кораб за определено време с малко или повече намалено пространство. Във всеки случай, няколко круизни компании  са отложили плаванията за това лято. Да, можем да кажем, че e добър момент от гледна точка на спестяването: цените падат и политиките за отмяна са по-гъвкави от всякога. 

Ще се удължи ли времето за придвижване, което е необходимо, за да се стигне до летището?

Няма основателна причина за подобно притеснение.

Може ли да се носи дезинфекциращ гел в ръчния багаж?

Правилника на Европейския съюз за пренасянето на течности в ръчния багаж продължава да е актуално, но може да се пренесе спиртен гел в шишенца не по-големи от 100 милилитра.

Коя застраховка е най-подходяща?

Препоръчваме ви да проверите внимателно всички клаузи на застраховката си и да сключите тази, която включва всички нови опции спрямо актуалната ситуация с коранавирус. В зависимост от компанията, застраховката ще покрие едно хипотетично анулиране на пътуването основно поради две причини: инфекция, потвърдена чрез тест PCR или смъртен случай в семейството поради корановирус. Също така ще бъдат покрити плащанията за медицинските разходи, хирургическите, фармацевтните и производни на болничните ( до установения лимит, свързан с персоналните условия ), изпускането на транспорт и разбира се връщане.

Включена ли е медицинската застраховка по време на пандемия извън България?

В предишния параграф е изложена информация както за пътната застраховка така и за медицинската застраховка: covid-19 е определена като болест с включена застрахователна полица и не като условия за пандемия. Ако пътуваме из Европа, европейската здравноосигурителна карта гарантира здравната услуга в случай на болест с коронавирус. Пътешественикът трябва да провери за кои дестинации е валидна и да разгледа в детайли нормите и процедурите на здравните власти за всяка от тях. Също така да бъде осведомен, че медицинската помощ невинаги е безплатна и в някои държави могат да ги помолят за фиксирана сума, плащане или процент от разходите.

Ако има втора вълна на епидемията и се върне затварянето на граници, авиокомпаниите и хотелите ще ни върнат ли парите?

Длъжни са да го направят съгласно Европейския регламент на правата на пътниците в самолет, които дават право на консуматора да си възстанови изплатените суми, когато поради обяснима причина, се отмени полет, туристическа услуга или колективно пътуване.

Кое е най-важното, което да вземем предвид, когато правим резервация?

Условията на анулиране. Клиентът трябва  да се увери, че може да си възстанови парите, ако възникне някакъв вид проблем и да обърне внимание на малките букви при договорите, oсобено на неустойките, в случай, че не се  осъществи пътуването. Тук ви препоръчваме да платите авансова възможно най-ниска сума и да изберете онези услуги, които имат условия за безплатно анулиране.

Хотелите и апартаментите под наем имат ли еднакви правила за почистване?

Не съществува регламент поставящ правила за почистването, въпреки че идеята е поставена на масата и сигурно ЕС скоро ще гласува такива препоръки. Всяка държава членка на ЕС има своите мерки и стандарти. В Испания например всичко е унифицирано и стандартите трабва да се спазват стриктно. 

Колко време трябва да мине след като си тръгнат предишните гости, за да може една стая или апартамент да е безопасен?

Никакъв, ако почистването и дезинфекцията са се извършили правилно. Въпреки, че също е добре да се каже, че никой не може да гарантира дали едно място е 100 % сигурно. В началото на пандемията имаше изследвания, установени в лаборатория, че вирусът може да живее едни два дни в средата, зависимост от вида повърхност, към който се е прикрепил ( пластмаса, метал, алуминий ). Това може да доведе до възникване на погрешната представа, че веднъж щом гостът си е напуснал стаята си и тя е почистена занчи всичко е наред, за по-голяма сигурност е препоръчително да се изчакат 48 часа, за да се предложи на следващия гост.

Включено ли ще е всичко в хотелите?

Да. Бюфетите са разрешени, но при условие, че се предлагат индивидуални порции. Ако сте на почивка сред природата с повече простанство и чист въздух, може би ще се чувствате по-сигурно навън отколкото вътре и обратно, ако е в туристическа зона с много тълпа, навярно ще предпочетете да прекара повече време вътре, наслаждавайки се на уредите за свободно време, на спортните или услугите за анимации на хотела.

Ще може ли да се насладим на басейните и спа услугите в хотелите и къмпинзите?

Да. Всъщност може при до 75 % капацитет. Водата на един басейн е добре поддържана и дезинфекцирана. Проблемът е възможното струпване в зоната за шезлонгите. 

Сигурно ли е да се спи в хостел в споделени стаи с непознати гости?

Би било сравнително сигурно ако се спазват препоръките на СЗО – подреждането на леглата по такъв начин, че между главите гостите да има минимум два метра разстояние; вътре в стаята, трябва да спазвате дистанция за сигурност или да носите маски като всеки ще си оправя своето собствено легло; обувките трябва да стоят извън стаята.

Могат ли да се наемат или споделят кемпери или коли освен личните чрез платформите за споделено пътуване?

Краткият отговор е да. Разбира се с маски по време на пътя. 

Ще има ли душове, мивки и бани на плажовете?

Изготвят се препоръки за канализирани тоалетни (не химически), душове и мивки.

Има ли рестрикции за брой в обществените басейни в Европа?

Отново, зависи от всяка държава. В Испания например от 15 юни, е стигнала до обем 75 % . Във всеки случай трябва да се спазва дистанцията от 1.5 метра, определена като минимална дистанция за сигурност.

Какви препоръки трябва да следваме, когато сме на определената дестинация, за да избегнем максимално вероятността от заразяване?

Продължаваме да препоръчваме старите указания – маски, физическа дистанция, честото миене на ръце, гел на спиртна основа, ръкавици в супермаркетите. Всички тези неща ни се превърнаха вече в навик :), с който намаляваме рисковете и гарантираме нашата безопастност и по време на тези ваканции трябва да ги носим в куфара.

Сега добра идея ли е да се резервират полети и круизи за 2021 г.?

Ранните резервации предполагат, че вече сте избрали желаната дестинация и искате да я резервирата на възможно най-добра цена.  Ако вече сте избрали мечтаната почивка сега е момента да се намерят евтини оферти за 2021 г. Все пак проверете внимателно възможностите за анулиране без неустойки. Пандемията ни сигурността: вече не можем да бъдем сигурни, че следващото лято всичко ще мине без проблеми. 

Кои са най-добрите уеб страници, за да бъдеш информиран на минутата?

Има уебсайт на Европейския съюз, където да се запознаеш с това каква е ситуацията на границите в Европа: reopen.europa.eu, който помага на потребителите да видят къде могат да пътуват в Европа, според местоположението си и кои са мерките за сигурност. 

Разбира се винаги можете да потърсите информация и настраницата на Министерство на външните работи.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!