Чудодейно изворче в природен парк Русенски Лом сбъдва желания

Ако решите, че името на парка има нещо общо с град Лом, ще сгрешите. Пиродният парк се намира на 20 км южно от град Русе и напомня на посетителите си защо чужденците ни завиждат за красивата природа, която имаме.

Русенски Лом е обявен за природен парк през 1970 г. Общата му площ е над 22 000 дка. Природният парк минава по поречията на реките Мали Лом, Бели Лом и Черни Лом и оттам идва „Лом“ в името му.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Средновековният град Червен

Природен парк Русенски Лом е заключил в себе си не само разнообразни растителни и животински видове, но и част от историята на родината ни. По времето на Второто българско царство (13 – 14 век) в пределите на сегашния природен парк се е намирал един от военно-административните и църковно-културни центрове по това време – град Червен. От него са останали и можете да видите части от църкви, укрепления, жилищни сгради. Заселниците в града са наследили ранновизантийска крепост, която са възстановили. През 12-ти век Червен вече е голям укрепен град. Вътрешната част на града има сложна укрепителна система. Една от наблюдателните кули, която е била разположена на върха на крепостната стена, е напълно запазена и до днес и може да бъде видяна. Друго любопитно, което привлича погледите на посетителите, са двата подземни водоснабдителни прохода, които са останали в отлично състояние.

За бурното развитие на занаятите, свързани с обработка на метали (включително благородни) свидетелстват откритите големи монетни находища.
През 13-ти век градът става седалище на митрополията. Църковната роля на града се потвърждава от разкритите тринадесет църкви на неговата територия.
Червен е нападнат и разрушен от турците през 14-ти век, а три века по-късно се преселват и последните му жители.

Ивановски скални манастири

Няма данни за напълно запазена скална църква, но руините, които са намерени, са из цялата речна долина. Това само потвърждава високата стойност, която е имал регионът като духовно средище за българите.
Недалеч от село Иваново се намира местността Писмата, която е богата на отвесни скали. В тях са изсечени десетки помещения. По времето на Второто българско царство тези помещения са приютили най-големия български скален манастир “Свети Архангел Михаил”. От основаването си през 13-ти век до заника си през 15-ти манастирът е средище на българските духовни традиции и допринася за развитието на българската средновековна култура.

Ивановски,скални,манастири
Освен с разположението, си манастирът привлича посетителите на природния парк със съхранените стенописи в отделните параклиси, които са част от него.

За любителите на растителни и животински видове природен парк Русенски Лом разкрива възможността да се запознаят с видове, които са характерни само за тази част на България – растения като Ковачев зановец, Хаарбахиевото сграбиче, Подезичест залист. В парка до момента са намерени 5 находища на Горската съсънка. Можете да видите 12 вида орхидеи.

Ивановски скални манастири, скала

Паркът е естествен развъдник на сърни и благородни елени, на диви свине. Той е обитаван още от вълци, чакали, лисици и други хищници. А любителите на прилепи могат да видят 24 строго защитени вида в комплекса. Внимание заслужават и карпатският скорпион и сколопендрата, които са от семейството на безгръбначните.

В природен парк Русенски Лом има разнообразни възможности за отдих и туризъм. Местността е подходяща за преходи, пикници и катерене.

Пещера Орлова чука и изворчето с желанията

Една от големите забележителности в природния парк е пещерата Орлова чука. Смело може да се каже, че тази пещера е част от историята на човечеството, тъй като в нея са открити останки от праисторически хора. Намерени са останки и на различни видове едри животни, сред които мечки.

Входът на пещерата се намира на десния склон на река Черни Лом. Всички любители на екстремните усещания са добре дошли да посетят Оролова чука. Те ще бъдат удовлетворени, защото входът на пещерата е на 40 метра височина над морското ниво. Стръмна стълба със специално изградени стъпала е препятствието, което трябва да преодолее всеки посетител.

rock-184465_960_720

Височината, на която се намира пещерата, предоставя възможност да направите красиви снимки по посока на парк Русенски Лом.
Самата пещера представлява сложна система от тунели и няколко зали. Това е обяснимо, тъй като преди няколко века на това място е преминавала подземна река, която си е проправила път през различните по структура скални образувания.

Залите в пещерата носят различни имена – „Концертната“, „Големите сипеи“, „Големият сталактон“. В последната наистина има голям сталактон с височина 3 метра и половина и диаметър половин метър.
Може би най-голямата забележителност на Орлова чука е “Изворчето”, така е наречено езерце, което се намира във вътрешността на пещерата. Поверието гласи, че който потопи ръцете си във водата или отпие от нея, ще сбъдне най-съкровеното си желание в период от 1 година, но след като това стане, той трябва да се върне в пещерата.

Общата дължина на Орлова чука е 13400 м, което я поставя на второ място сред най-дългите пещери у нас. Вътрешната температура е около 14 градуса и фактът, че е облагородена и леснодостъпна, я прави чудесно място, което да посетите, за да изречете най-големите си желания.

За Кристина
Да разкажеш за свое пътуване е като отново да го преживееш. Точно затова, подтикната от моя приятелка, започнах да пиша и разказвам, и минавам отново по пътищата, които вече бяха прекосени. Пътувайки обаче винаги се ръководя от крилата мисъл: В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш - важното е по пътя да си щастлив. А и в крайна сметка целият живот си е едно пътуване...