Природата ни лиши завинаги от прекрасния Син прозорец в Малта

Най-прекрасните гледки на земята са създадени от могъщата сила на природата – и точно тя може да ни ги отнеме за секунди. Доказа го за пореден път чрез мощния прибой, който тази седмица разруши една от най-красивите природни забележителности в Малта: Синият прозорец.

Арката в морето на брега на остров Гозо беше неизбежна част от снимките на всички туристи, посещавали Малта, и едно от най-знаковите и разпознаваеми места не само в островната държава, но и в цяла Европа. Освен на безбройните фотографии, сме го виждали и в култовия сериал „Игра на тронове“.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

gozo-1139819_1920

Синият прозорец се използваше не само за да носи наслада на очите – въпреки предупрежденията и забраните, много хора не устояваха на изкушението да минат по каменния мост. В опит да се справят с нарушителите, властите в Малта бяха въвели и солидна глоба. Въпреки това за причина да загубим завинаги красивата арка се сочи ерозията – според премиера на Малта Джоузеф Мускат, който пръв съобщи за срутването в Туитър, геоложко проучване, направено през 2013 година, е показало, че в даден момент каменната арка неизбежно ще стане жертва на ерозията. Не се е предполагало, че ще се случи толкова скоро, но както неведнъж сме се убеждавали, дори най-напредналите технологии не могат винаги да предвидят какво ни е подготвила природата.

window

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!