Полезни съвети за всеки гражданин на ЕС, който пътува в чужбина

Лятото върви ръка за ръка с пътешествията – не само защото е сезонът на отпуските, но и защото топлото време позволява да пътуваш по-лесно и да посетиш много повече и по-разнообразни дестинации. Като граждани на ЕС ние, българите, имаме права при пътуване, които обаче много малка част от нас знаят. А не трябва да е така! Затова ето няколко съвета от ЕК, които със сигурност ще са ни от полза.

При нужда от спешна помощ

doctor-on-call-548023_1280

Ако имате нужда от спешна помощ – линейка, полиция или пожарна, без значение къде в ЕС се намирате, позвънете на безплатния номер 112. При случай с изчезнало дете ползвайте спешния номер за такива ситуации: 116 000.

Ако в страната няма нито посолство, нито консулство на България

Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, ако например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.

При евакуация

Имате право на помощ в кризисни ситуации в която и да е страна, дори там да няма представителство на България – при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.

Ако пътуването ви със самолет, влак, автобус или кораб бъде забавено или отменено

plane-170272_1280

ЕС е първият регион в света, в който пътниците имат гарантирани права във всички видове транспорт. Ако пътуването Ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и Ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното Ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони „Your Passenger Rights“ (налично за Android, iPhone, iPad и Windows Phone ).

Когато шофирате

Ако използвате собствения си автомобил или кола под наем в друга държава членка на ЕС и шофирате сам, нямате нужда от нищо специално: свидетелството за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение.

Ако се наложи да потърсите лекар

medical-563427_1280

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ – но трябва да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно.
Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).

Колко алкохол и тютюневи изделия са разрешени

the-bottle-609017_1280

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Ако носите по-големи от тези количества, могат да ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения. Ориентировъчните количества не могат да са по-ниски от долупосочените, така че можете да носите със себе си:
– 10 литра спиртни напитки,
– 20 литра подсилено вино (например порто или шери),
– 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
– 110 литра бира.
Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са:
– 1 литър спиртни напитки над 22 об. % или 2 литра подсилено или пенливо вино,
– 4 литра непенливо вино,
– 16 литра бира

Тютюневи изделия
За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Минималните количества са:
– 800 цигари,
– 400 пурети,
– 200 пури,
– 1 кг тютюн.

За месото и млечните продукти

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните.
Тези правила не важат при пренасянето на продукти от животински произход между страни от ЕС.

Колко пари в брой можете да носите

money-494163_1280

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!