Плитвишките езера – природното бижу на Хърватия

Със статут на Национален парк от 1949 година, Плитвишките езера в Хърватия са истинска наслада за очите и заслужено биват наричани природно бижу. Множеството езера с различни размери, сред които 16 доста големи, заемат площ от почти 30 000 хектара. Те са разположени каскадно и преминаването на водата от по-горните към по-долните образува красиви водопади.

plitv-ezera1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Общо в природния парк има почти 140 водопада, като някои са мънички, но други – доста внушителни. Най-високият се казва Саставци, като водата от него се спуска стремително от 72 метра. Любопитен факт е, че ежегодно списъкът с водопадите на Плитвишките езера става все по-голям, тъй като се образуват и нови, когато водата от Горните езера си търси път надолу.

В областта има и доста пещери, като някои от тях се намират под водопадите и са особено привлекателни за туристите. В топлите сезони езерата са обградени от всички страни от пищна зеленина, но и през зимата иглолистните и букови гори изглеждат не по-малко впечатляващо.

plitv-ezera2

В този защитен район живеят и различни животински видове – мечки, глигани, вълци, елени, диви котки. В бистрите води на Плитвишките езера своя дом са намерили и много риби, като особено богата е популацията от пъстърви, които туристите често хранят. Езерата привличат и с това, че почти всяко от тях се отличава със свой собствен цвят – сиво, кафеникаво, тюркоазено, синьо-зелено. Нюансите зависят както от движението на водата, така и от слънчевите лъчи, от обитателите на водите и с какво е покрито дъното на езерото.

Plitvice_3

Разбира се, в Националния парк Плитвишки езера има строги правила, които посетителите трябва да спазват – забранени са къпането, паленето на огън, разхождането на кучета, ловът и риболовът. Придвижването е решено с екологични електрически влакчета, корабчета и лодки, има и многобройни пътеки с дървена настилка за предпочитащите да ходят пеша. Всичко е измислено с цел да се запази непокътната красотата на това уникално място, което всеки си заслужава да посети.

Plitvice_6

Plitvice_4

Plitvice_5

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!