5 прекрасни места в Моравия

Чехия не е Прага и Прага не е Чехия… Не се изненадвайте, че го казваме. Оказва се, че да – Прага е една от най-желаните чешки дестинации, но далеч не е единствената. Малко на изток, в района на Моравия, се открояват няколко градчета и местности, които определено имат с какво да впечатлят. Живописни селца, исторически забележителности, разнообразни пейзажи и сгушени църкви – очарованието буквално блика от всички посоки и не отстъпва на столичното. Представяме ви пет места, които ще ви накарат да се заинтригувате от това какво още, освен Прага, крие Чехия.

Дървените църкви в Бескиди


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
1-moravia
Снимка: Zdenek Svoboda

Високо в най-източната част на региона се намират хълмовете на Бескиди, осеяни с поразителни дървени църкви и параклиси. Един от най-известните е дървеният параклис на Светите братя Кирил и Методи. Мястото е прочуто не само заради просветителите, но и заради гледката, която предлага към Бескиди.

Щрамберк

2-moravia
Снимка: Martin Hapl

Дървената архитектура не приключва с църквите и планинските къщички на Бескиди. Щрамберк е разположен под конусообразния Бял връх. И макар местността да е изключително стара и с дълбока история, много от дървените постройки са строени наскоро – през първата половина на 19 век. Влашкият стил архитектура ще ви изненада, а може и да ви плени. Щрамберк е просто различен по негов си начин. Сгушени къщички, калдъръмени улички, романтика, придружена с чист въздух и прекрасна панорама.

Моравски карст

3-moravia
Снимка: Jaroslav A. Polák

На 25 километра североизточно от Бърно се намира една от най-големите туристически атракции на Моравия – карстовият район със система от пещери, които грижливо пазят вековни сталактити и сталагмити. Освен пещерите, районът предлага и прекрасна природа, иглолистни гори, екопътеки и много възможности за планински туризъм.

Оломоуц

4-moravia
Снимка: Ana Paula Hirama

Оломоуц е един от най-важните исторически градове в Чешката република. Калдъръмените улички, площадите, бароковите фонтани и църкви, които датират от времето на Средните векове и Ренесанса, привличат със своя стил и обаятелност. В допълнение към забележителностите е фактът, че Оломоуц е и университетски център, което придава цветност и динамика на иначе спокойното градче.

Йесеники

5-moravia
Снимка: Bretislav Valek

Регионът на изток представя най-високите върхове в Моравия. Планинските хълмове и подножията на големите върхове предлагат разнообразие и множество възможни за всякакъв туризъм. В областта са разположени и най-добрите спа курорти, а в допълнение към тях са историческите останки от Чешката Силезия в Крънов и Опава. Природа, история и релакс, събрани под шапките на Йесеники – какво повече може да иска човек от една ваканция?! 🙂

Заглавна снимка: Ana Paula Hirama
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!