Пет обещания за щастливо пътуване (след като Covid-19 премине)

Кораловото крайбрежие в Австралия, топлата атмосфера на ирландска „кръчма“ и три други места, за потапяне в щастието

Всяка година на 20 март – Световния ден на щастието – се публикува Световен индекс на щастието, списък, който определя градовете с най-високо качество на живот, въз основа на аспекти, свързани със социалната среда (като чувството на доверие в хората и институции, на свобода или на щедрост, които гражданите й имат), градски и природни (от качеството на въздуха до близостта на морето или зелените площи). И всяка година на първо място се открояват скандинавските страни (Финландия, Дания, Норвегия, Исландия, Швеция). Но има щастие и отвъд Скандинавия …

1. Небе и планина

Юкон (Канада)

Свободата на движение е основният дефицит на благополучие в тези времена на всеобща карантина, а широките и диви пейзажи на Националния парк Клюан, в територията Юкон, в северозападна Канада (11-та страна в класацията) са истински рай. Предлагат се еднодневни туристически преходи през парка. Далеч по-атрактивно би било обаче да си наемете панорамен полет над планината Логан (най-високата в страната) и ледниците на планините Клюане, от град Хайнс Юнкшън – портата към резервата.

2 Потапяне в тюркоаз в Индийския океан

Нингалу (Австралия)

За всеки пътешественикът е предизвикателство да открие такова наистина отдалечено място. На север от град Перт, Кораловото крайбрежие се простира по западното крайбрежие на Австралия (12-та страна по щастие). Регион, който завладява посетителя поради хроматичния контраст на неговите пейзажи. Сухият и червеникав интериор, пронизан тук-там от дълбоки каньони, отстъпва на плажове, ярки като Тюркоазения залив, който вече е част от националния парк Кейп Ганд в Нингалоо.

3 Небесен порой

Вулкан Тенорио (Коста Рика)

Скрит след буйната растителност на Националния парк на вулкана Тенорио, в северозападната част на централноамериканската държава (15-ти най-щастлива страна в света), този 30-метров водопад, който образува река Селесте – чийто оттенък се дължи на високата концентрация на алуминиеви силикати – предлага една от най-интимните и вдъхновяващи спирки по маршрута Мистериите на Тенорио (3,2 километра), главната пътека, която минава през най-атрактивните настройки на природния резерват.

4. Щастливи в кръчмата

Килруш (Ирландия)

“На това място няма непознати, просто приятели, които все още не са се срещнали.” Това съобщение, видяно в кръчма в Уестпорт, на западния бряг на Ирландия, може да бъде валидно за над 7000, които в момента са затворени поради Covid-19  в цялата страна, която заема 16-то място в класацията за щастие. Пример е стогодишната кръчма Crotty’s, известна с традиционните си ирландски музикални вечери и основана през 1920 г. в Кирлуш, окръжен град в окръг Клер, сгушен в Дивия Атлантически път –  туристически маршрут, който се движи по цялото западно крайбрежие на острова.
 

5 Удоволствие за пешеходци в Южна Бохемия

Чешки Крумлов (Чешка република)

Южно от Прага, безупречният средновековен център на Чешки Крумлов – може би най-красивият град в страната, 19-та в списъка – предлага възрожденско-барокова разходка, концентрирана в двойка меандри на река Вълтава. Обявен за световно наследство от 1992 г. насам и почти изцяло пешеходен, историческият район ви кани да се разхождате сред дворци, ярко оцветени фасади, замъка и бароков театър от 15 век, който все още запазва оригиналните си украси.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!