Пелопонес, или как за ден да се гмурнеш 5000 години назад в историята

Ако обичаш срещи с историята, Гърция е едно от местата, които ще ти предоставят изобилие от тях. Дори не е необходимо да отделяш кой знае колко време – само за ден например може да се гмурнеш 5000 години назад, като минеш и през няколко „по-нови“ спирки, датиращи от преди някой и друг век. Достатъчно е да си в Атина и да решиш да отделиш един ден, в който да обиколиш с кола или автобус Арголида – част от полуостров Пелопонес, богата на археологически и исторически забележителности, както и на прелестни гледки, каквито всъщност можеш да видиш навсякъде в Гърция.

Каналът, който превръща Пелопонес в остров

SONY DSC


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Пътят към историческата обиколка започва с Коринтския канал, построен в края на XIX век, който се счита за едно от най-големите инжерени постижения на времето си – благодарение на него малките кораби си спестяват цели 700 км, които иначе биха загубили в заобикаляне на Пелопонес. Каналът съединява Егейско и Адриатическо море и отделя Пелопонес от сушата, превръщайки го в остров. Широк е 24 метра и тъй като е твърде тесен за големите товарни кораби, днес се използва предимно за преминаване на туристически кораби. Дължината му е 6343 м, дълбочината на водата е 8 м, а височината на стените му, които са от естествени скали, достига 75 м. Над канала са прокарани мостове, чиято най-ниска точка е 63 метра над морското равнище.

Старата гръцка столица

nafplion-01

На 60 км от Коринт, в Арголическия залив, се намира Нафплион (или Нафплио) – първата столица на модерната гръцка държава и един от най-красивите градове в страната. В него са запазени много исторически паметници и архитектурни забележителности Старият град очарова със своите неокласически къщи, живописни улички, фонтани, дървени балкони с каскадни цветя. Наблизо се намират крепостта Акронапфилия, замъкът Торун и микенската цитадела Тиринт, която е паметник на световното наследство на ЮНЕСКО.

В сърцето на микенската култура

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Само на 16 км от Нафплион е археологичното селище Микена – един от най-важните гръцки центрове в древността. Смята се, че микенската цивилизация е положила основите на класическата гръцка култура. Разкопките там са започнали в средата на XIX век и всички най-интересни находки могат да се видят в Националния археологически музей в Атина. В Акропола на Микена се влиза през реставрираната Порта на Лъва – най-старият пример за монументална скулптура в Европа. В него са открити дворцов комплекс, светилища, гробници на владетели с дарове, сред които златна маска, за която се счита, че е принадлежала на Агамемнон.

Изумяващият с акустиката си античен театър

teater-epidarius

Перфектно запазеният античен театър в Епидавър, който се намира на по-малко от 30 км от Напфлион, и до днес изумява с акустиката си – казаното на сцената може да се чуе идеално без усилватели от всички 15 000 зрители, разположени на 54 реда. Огромният театър впечатлява и с хармоничните си пропорции, както и с красивата околна среда. Епидавър е бил светилището на Асклепий – гръцкия бог на медицината. И сега през лятото сцената на театъра продължава да е домакин на театрални постановки.

 

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!