Остров Лефкада – прелестен като Афродита

Преданията, които свързват древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита с Лефкада, със сигурност не са случайни – прелестният остров е повече от достоен за нея. Според митовете от Нос Лефкада започва най-краткият път към царството на Хадес – и именно там Афродита иска да сложи край на живота си, след като губи своя любим Адонис. Тя скача в морето, но Персефона – съпругата на Хадес, го моли да прости греховете на Афродита и да я върне в света на живите. Дали има някаква истина в тази история, или всичко е красива измислица, няма значение. Важното е, че и днес всеки турист може да се почувства като бог, когато стъпи на Лефкада: с планинския си релеф в центъра, великолепните гори и вълшебни пейзажи, както и едни от най-добрите плажове в цяла Гърция, разпрострели се по западния му бряг, Лефкада е истинско бижу в Йонийско море.


Още по-хубавото е, че въпреки всичко това Лефкада си остава един от най-девствените острови в съседната ни държава. Повечето туристически атракции са съсредоточени на източното му крайбрежие, където сателитни островчета са разпръснати в морето. В останалата част и особено в по-отдалечените селца традиционната култура и обичаи продължават да са на почит. Животът на местните е запазил автентичния си характер и почти не се е променил в последните стотина години.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Лефкада е прочута със своите плажове – най-популярни са Егремни, Порто Кацики и Катисма, но има още десетки кътчета, покрити с топъл пясък или обли камъчета, на които можете да събирате тен, и то без да се притеснявате от многобройните туристи, които изпълват изпълват най-известните плажове, особено в летния сезон. Всъщност, ако имате възможност, по-добре да насрочите ваканцията си на Лефкада за малко преди или малко след най-активните и горещи месеци – например през май-юни или септември.


Бурното развитие на туризма по източното крайбрежие на Лефкада се дължи най-вече на почитателите на водните спортове – островът предлага перфектни условия за това. Най-популярното място е Нидри – някога рибарско селище с прекрасно разположение, но днес превърнато в ивица, пренаселена с туристи и магазини, без много останал плаж. Ако свиете малко навътре в острова обаче, ще попаднете в друг свят: с очарователни разпръснати селца, малки таверни и възможност за прекрасни разходки. Задължително трябва да отскочите и до красивите водопади, които се намират на 3 км от Нидри.

За да направите престоя си още по-вълнуващ, можете да стигнете по море до няколко близки островчета, които ще ви очароват с девствеността си и прекрасните местенца за бивак и пълно сливане с природата. Един от най-готините начини да се придвижите е с каяк – Лефкада се слави като една от най-добрите каякарски дестинации в света, благодарение на мекия си средиземноморски климат и спокойните води. Така ще можете да откриете прекрасни заливчета и пещери, недостъпни по суша, както и дълги, безлюдни плажове, които примамливо ви канят да си починете под слънчевите лъчи и да се насладите изцяло на прозрачните тюркоазени води, синьото небе и неземното спокойствие.


С благодарности за невероятните снимки на Ален Попович и Румен Петков!
А ето как можете и вие да си подарите невероятно приключение на Лефкада:

fb_lefkada

 

За Афродити