Омагьосващите гръцки острови в Йонийско море

Гърция е толкова красива страна, а животът там изглежда толкова лек и приятен, че всеки, който я посети веднъж, иска да се връща отново и отново.

1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Лефкада и Кефалония са острови в Йонийско море, които през лятото на 2014 година посетих заедно с моите родители и брат ми. Отново се възползвахме от услугите на туроператорска фирма и не сбъркахме, защото екскурзията беше много добре организирана и при ранно записване успяхме да се възползваме от добри цени.

851x315

2

Бяхме отседнали в селището Нидри на остров Лефкада. Хотелът, в който бяхме настанени, не блестеше с лукс, но пък имаше всички необходими условия за изкарване на почивката. Разположен на самия бряг на Адриатическо море, малкият семеен хотел беше неподправено гостоприемен.

Собственикът е баща на 3 деца, които, с изключение на най-малкото, помагаха в бизнеса

Съпругата му също. Предлагаха зехтин собствено производство, студено пресован и екологично чист. Закупихме си от него, за да го занесем в България. Доста маслинови градини могат да се видят в Гърция и наред с рибарството, това явно е основен поминък на хората по тези места.

3

Шестте нощувки бяха с включени закуска и вечеря. Сутринта бяхме на блок маса с еднотипно меню всеки ден, но

вечерите бяха истинска амброзия за душата

Още със сядането собственикът ни обръщаше внимание и поднасяше най-различни разядки от традиционната кухня: гръцка салата, тиквички с мляко по гръцки, дори гръцка туршия. Как да не изпиеш едно узо с цялата тази прелест. Ямас!

4

Следваше основното ястие. Отново традиционно и всяка вечер различно, изключително вкусно и засищащо. И накрая задължително – десерт. Ресторантът в градината на брега на морето предлагаше прекрасна атмосфера в онези хладни септемврийски вечери. Прекарвахме си чудесно на масата, унесени в сладки приказки, а понякога и в задълбочени спорове, но винаги имаше разбирателство.

5

За съжаление, наоколо

нямаше развлекателни заведения и развит нощен живот

а нямаше и други ентусиасти като мен за излизане. Всичко наистина бе доста далеч от хотела. Липсваха и таксита. Така обикновено след обилната вечеря си оставахме в хотелската стая и си почивахме в очакване на утрешния ден.

6

Покрай малките китни улички край морето са застроени премного къщички, таверни и кафенета и така плажът почти не се вижда от улицата. За сметка на това можеш да се разхождаш по брега почти от край до край по малките камъчета, заоблени от водата. Да,

за разлика от нашите плажове, на островите Лефкада и Кефалония нямаше пясък, а разноцветни камъчета

Няма и водорасли, което пък е най-хубавото. Водата в морето е бистра, но пък адски солена, което се оказва пречка за хора, които обичат да прекарват повече време във водата. В сенките на палмите можеш да се скриеш от слънцето и да си представиш, че си на тропически остров.

7

За съжаление на цялата група от туристи, времето беше дъждовно и при посещението ни в покрайнините на Нидри всички станахме по-мокри от скалите под самия водопад. Разходката си заслужава, но при хубаво време.

8

9

Единия от дните имахме пътуване с круизен кораб от Нидри до град Лефкада, едноименната столица на острова, като корабът премина и покрай някои от другите Йонийски острови като Корфу, Итака, Закинтос, Китира. Трябва да отбележа, че

всеки пристанищен град, на който акостирахме, беше като на картинка

– подреден и чист, с хубави бели или цветни къщички.


На остров Кефалония имахме възможност да посетим подземната пещера Мелисани. Тя е открита едва през 1951 година, когато

при едно земетресение на острова пропаднал таванът

Сега лъчите, които пробиват в мрачната пещера, осветяват стените и водите й по изключително мистичен начин. Тук живее легендата за нимфите и бог Пан. В пещерата направихме кратка разходка с лодка.

17


Откараха ни и до един от най-красивите гръцки плажове Егремни, който наред с Порто Кацики е сред най-известните по целия свят. Направихме плаж там около един час. С тюркоазените си води, белите каменисти плажове и високите скали, надвесени над морето, природата се е постарала да направи тези места невероятно омагьосващи, особено вечер, когато слънцето залязва.

20

21

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com