Обичате кафе? Запознайте се с 10-те топ места, където любителите на кафе намират своя Рай!

Черно, ароматно и плътно, кафето е избор на милиони хора по света. От 15-ти век насам то не спира да впечатлява с качествата си и до ден-днешен носи несравнима наслада. Ако и вие сте от любителите на тази напитка, то със сигурност трябва да се запознаете с най-добрите места в света за произвеждане и пиене на кафе.

Италия


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1italian-titamisu-and-espresso

Италия е синоним на кафе. Рим е свидетел на първото отворено кафене (в пълния смисъл на думата) в Европа още през 1645 г. От този момент нататък, кафето се превръща в неразделна част от днешната култура на Италия. Във всеки град има безброй еспресо барове, където мъже и жени отпиват глътка кафе, докато похапват вкусни сладкиши. Италия е и майката на капучиното, като можете да се насладите на красиви декорации върху млечната пяна – но никога след 11 ч. Местните пият ароматните и освежаващи напитки с кафе само и единствено сутрин.

Сиатъл, Вашингтон, САЩ

2coffee-fest-seattle-2013

Сиатъл е мястото, където се заражда индустрията на големите чаши кафе. Хората там са обсебени. Те консумират повече кафе от всеки друг американец. Градът ражда познатите Starbucks и Tully’s Coffee, със своите уютни камини, Victrola Coffee Roasters, които предлагат редовни класове, за да запознаят любителите на кафето как то се пече и приготвя за консумация. Има и множество независими магазинчета, където кафето се пече на място и вие самите можете да станете част от този ритуал.

Бали, Индонезия

3web-asian-palm-civet-produces-kopi-luwak

Индонезия е един от най-големите производители на кафе благодарение на благоприятния климат за култивираните растения. На остров Бали местните са горди със своето сладко и меко кафе, което се консумира гъсто, черно и нефилтрирано. Елате тук, за да опитате Kopi Luwak – едно от най-скъпите кафета в света. Произвежда се чрез преминаването на семената през храносмилателната система на малки бозайници, познати като мангуста: нестандартно, за мнозина дори звучи отблъскващо… Но ако все пак се престрашите и получената напитка не ви се стори толкова вкусна, то можете да опитате от голямото разнообразие местни ароматни кафета.

Колумбия

4coffee-farmer-inspects-his-crop-in-colombias-southwestern-cauca-department

През 2011 г. ЮНЕСКО обявява, че най-големият и най-разрастващ се регион за отглеждане и производство на кафе е именно Колумбия. Държавата е с перфектно географско разположение и идеален климат. За възможно най-доброто преживяване, трябва да посетите Националния парк за кафе – тематичен парк, който се намира близо до Монтенегро. Отворен през 1995 г., неговият музей показва цялата история на колумбийската производство на кафе.

Финландия

5flavoured-coffee-in-finland

Скандинавците са едни от най-пламенните любители на кафето, начело с Финландия, която оглавява световната класация за най-голяма консумация на напитката на глава от населението. Кофеиновият елексир е на такава почит във Финландия, че тя е единствената държава, в която кафе-паузите по време на работа са задължителни по закон. Тук кафето се пече по-леко в сравнение други точки на света. Несравнимият вкус е подпомогнат от мекотата и качеството на водата, което по ефективен начин извлича високите качества на зърната кафе. Да не забравите и сладкишите с ароматното кафе – истинска идилия!

Бразилия

6proudly-brazilian-coffee-in-sao-paulo

В последните 150 години Бразилия е най-големият производител на кафе в света. В страната има 27 000 кв. км плантации и 220 000 ферми за кафе, разположени предимно в югоизточните щати. Тези области имат оптимални условия за производство на зелено кафе, Арабика и разтворимо кафе. Бразилия, освен това, е и един от най-големите консуматори на „черното злато”, надминавани само от САЩ. Ако сте в Сао Пауло, можете да посетите някоя от плантациите, да се запознаете с производствения процес и да откриете защо кафето тук е толкова специално.

Сантяго, Чили

7coffee-cheat-sheet-chillie

В столицата на Чили може и да не предлагат най-доброто кафе, но със сигурност го сервират по начин, възбуждащ сетивата. От 60-те години там властва концепцията café con piernas – буквално преведено „кафе с крака“. В центъра на града напитката се сервира от дългокраки оскъдно облечени момичета на токчета. До средата на 90-те те носят панталонки или поли, малко по-дълги от бикини, което определено контрастира с традиционно консервативната чилийска култура. Това безспорно е добър и успешен маркетинг трик, който се прилага и до днес – ако искате и вие да се насладите на „кафе с крака“, то може да го направите в едно от трите топ кафенета в Сантяго: Café do Brasil, Café Haiti или Café Caribe.

Виетнам

8asian-farmer-on-a-coffee-plantation-in-daklak-vietnam

Кафето навлиза във Виетнам благодарение на френските колонизатори през 19-ти век. Производството на кафе в държавата се разраства непрекъснато, като плантациите са разположени главно в централния планински район. През 1990 г. Виетнам се нарежда на второ място в света след Бразилия по производство на кафе. Посетете Виетнам и ще видите, че обикновено кафето там се сервира заедно със студен или топъл чай. Друго, което задължително трябва да пробвате, е айс кафето, приготвено от едро смляно печено кафе, подсладено с кондензирано мляко. След това напитката се разбърква и излива върху лед.

Нова Зеландия

9new-zealand-iconic-symbol-the-silver-fern-on-it

Е, те определено взимат кафето си на сериозно. На тях трябва да благодарим за набиращото все по-голяма популярност “Flat white”. Създадено като алтернатива на „късото черно“ и „дългото черно“, “Flat white” е изобретено първо от италиански имигранти в Сидни, Австралия, в средата на 80-те години на ХХ век, преди да бъде разработено и стандартизирано в столицата на Нова Зеландия, Уелингтън. В Нова Зеландия тази напитка, която все повече превзема Великобритания и САЩ, е гладка и кадифена. Често я украсяват с декоративни рисунки, подобно на все още по-популярните у нас капучино и лате.

Адис Абеба, Етиопия

10ethiopian-coffee-roasted-in-a-traditional-way

Етиопия има дълга история в производството на кафе, като тук е „родното място“ на кафето Арабика. В Етиопия се срещат над 5000 разновидности от високо ценената Арабика, за разлика от Бразилия и Колумбия, където растат по двайсетина. Етиопия е най-големият производител на кафе в Африка, като половината от продукцията се консумира в страната. Методите на производство не са се променили много от 10-ти век насам, като голяма част от отглеждането и сушенето все още се прави на ръка. Етиопското кафе са смята за едно от най-доброто в света, така че ви пожелаваме да имате възможността да го опитате в родината му и да си донесете малко ароматна наслада за дома.

Източник: textbooktravel
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!