Няколко идеи за есенна разходка в България

Със сигурност има изключително много прекрасни места в България, които си заслужава да се посетят през есенния сезон, и не само. Тук няма да правим класации и да избираме топ дестинации. Ще споделим с вас няколко невероятно красиви места, които се надяваме да ви вдъхновят, за да се насладите на невероятната ни природата през оставащите до зимата красиви есенни дни.

1. Ковачевица


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ковачевица е китно селце, живописно разположено в Западните Родопи, и останало непокътнато от времето. Заради типичната си архитектура, то е обявено за исторически и архитектурен резерват. Там къщите са каменни, на два или три етажа, уличките – калдъръмени, а традиционното гостоприемство не е забравено.
През есента обаче, към тази атмосфера се добавя и невероятната красота на заобикалящата селото природа. Широколистни гори, пламнали в жълто, оранжево и червено. Истинска наслада за очите.

2. Велико Търново

 

Велико Търново си заслужава да се посети през цялата година, но всички любители на природата ще оценят невероятната му красота през есента. Един от градовете, които пазят величието на българския дух от времето на Второто българско царство.

Крепостта Царевец и светлинното шоу могат да впечатлят дори най-малките пътешественици.

Невероятно е как един и същи град може да е толкова различен всеки следващ път, когато го посетим. Дали заради сезона, дали за това, че се е променил, или защото ние вече гледаме с различни очи? Може би от всичко по малко.

3. Девин

Този град е истинска магия, скритa в сърцето на Родопите. Познат най-вече с лечебната си минерална вода, Девин има да предложи много повече. Пътят до Девин лъкатуши през язовир Кричим и язовир Въча, разкривайки невероятно красиви пейзажи.

Възможностите за разходка около Девин са много. Екопътека Струилица-Калето-Лъката е живописна, лека и приятна за разходка, по нея може да стигнете до един от най-високите водопади в Родопите – Самодивското пръскало. Името на водопада според легендите, предаващи се от поколения, идва от самодивите, обитавали тази местност в близост до крепостта Калето.

Наблизо се намират Буйновското ждрело и Ягодинската пещера, както и Дяволското гърло. Тъй като в Ягодинската пещера има обособена „зала” за сватбени церемонии, екскурзоводите често се шегуват, че там женят влюбените, а в Дяволското гърло ги развеждат.

4. Тетевен

Тетевен е чудесна дестинация за всеки период от годината. Китно разположен в Тетевенския балкан, по течението на река Вит, той предлага много възможности за разходка, почивка и забележителности, които да посетите наоколо.

На 12км. от Тетевен се намира Гложенския манастир, един от най-интересните манастири в Стара планина, а гледката от него е наистина прекрасна! Разположен е на високи отвесни скали под връх Камен Лисец, и по недоказани данни е основан през 13-ти век. Васил Левски често е отсядал там. А скривалището му все още е запазено и може да се види.

От село Рибарица, което между другото е най-дългото село в България, тръгват много пешеходни маршрути из Тетевенския балкан, от които може да се насладите на красотата на околната природа.

5. Белоградчик

Градът е разположен в западната части на Стара планина, в област Видин. Селището е създадено още от римляните като укрепление, от тогава е и запазената до днес Крепостна стена. Много са забележителностите, които могат да се посетят около Белоградчик. Може би най-известната от тях са Белоградчишките скали – скални фигури, чиято височина достига внушителните 200метра. Заедно образуват ивица с дължина 30 км. и широчина 3 км. Цветовете им варират от чисто червено до жълто, а формите, които наподобяват са причината за тях да се носят много и различни легенди – за Конника и Мадоната, Ученичката, Дервиша, Велкова глава, Кукувицата (която при силен вятър издава звуци, наподобяващи кукането на кукувица).
Изключително красиви са през есента, когато природата и растителността наоколо се слива и допълва красивите жълто-червени скали. Може да се появи и мъгла, която само прави пейзажа още по-мистичен.

Какво друго може да разгледате наблизо? Пещера Магурата, астрономическата обсерватория, Рабишкото езеро и др.

Посещавали ли сте някое от тези прекрасни места? Споделете моменти от вашето пътуване 🙂

За Ана