Ньордлинген - да живееш в кратера на метеорит

Обичайно градовете са разположени в котловини, около реки, в долини, по крайбрежие. Селищата се зараждат и са се зараждали около природни особености, които да бъдат в тяхна полза – да ги предпазват от набези, да са им в помощ за развитие на търговия и икономика или други подобни причини. За разлика от всеки друг град по света, Ньордлинген е разположен на едно изключително нетипично място. Градът се намира изцяло в кратера на метеорит с диаметър от 25 километра.

nordlingen-2

Градчето е сравнително малко – с население от около 20 000 души, и се намира в немската провинция Бавария. Учените твърдят, че преди около 14, 5 милиона години кратерът Ньордлинген Рийс се е образувал при сблъсъка на метеорит с повърхността на Земята.

Теорията става ясна преди около 50 години. Дотогава се е смятало, че градчето е разположено във вдлъбнатина, в която някога се е намирал вулканичен кратер. През 1960 година двама американски учени – Юджийн Шумейкър и Едуард Чао, се заемат с това да разкрият историята на това градче. След години работа се оказва, че действителната причина за депресията е сблъсък с метеорит.

nordlingen-3

Докато посещава местната църква, Шумейкър решава да провери от какво е построена и потърква стената на храма. Шокиран открива, че в стената има остатъци от кварцова скала, която би могла да се получи само при удар и високо налягане, в резултат от взаимодействието с метеорит. След щателно проучване става ясно, че в съседство има още един кратер – на около 42 километра югозападно от центъра на Рийс, който е с диаметър 3,8 километра. За втория кратер се твърди, че се е образувал по същото време, както и този, в който лежи Ньордлинген.

nordlingen-6

10312410856_c2dd1ba460_o

10312427426_a9fb2939dc_o

източник: amusingplanet
снимки: dale_mcentee
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!