На Острова на Свободата в... Пазарджик

Парк-остров „Свобода“ е предпочитаното място за отдих и разходки в Пазарджик. Разположен е на площ от близо 300 дка в коритото на река Марица и предлага забавления за малки и големи.

пазарджик-1

Паркът разполага със спортни игрища, няколко детски площадки, места за тих отдих, кафенета и ресторанти. Цялостната концепция е да бъде общ комплекс за краткотрайна почивка и развлечения на местните жители и гостите на града.

На острова има за всеки по нещо. В едната част е обособена зона за увеселителни и игрови съоръжения за деца от всички възрасти, включително и за порасналите – блъскащи колички, най-различни въртележки от детството през 90-те години на миналия век, водни атракциони като надуваеми прозрачни топки, в които децата се търкалят по водата; басейни, в които по-малките могат да покарат гумени лодки. Все забавления, които днешните деца разпознават като свои. Част от атракциите е и „Динокът – местенце, на което са поставени 6 големи макета на едни от най-известните видове динозаври от праисторическата ера.

пазарджик-2

Разбира се, колата на Фред Флинстоун също е част от атракцията. И всичко това прави още по-голямо впечатление заради звуците от динозаврите, които огласят цялата зона.

В друга част от парка са обособени детски кътчета за най-малките, на които тъкмо проходилите бебета могат да започнат своето запознанство със света на забавлението – надуваеми батути във всякакви размери, пързалки, люлки, въртележки и други приковаващи вниманието на дребосъците атракции. В близост до тях са поставени уголемени макети на едни от най-обичаните герои от детските приказки – Пипи Дългото Чорапче, Малкият Принц, Пепеляшка, Снежанка, макет на слънчевата система, макет на Земята и други.


На по-тихо място е изградено изкуствено езеро, около което влюбените биха могли да намерят усамотение, други да си припомнят как се кара водно колело, а трети да се възползват от прясно окосената трева и да си направят пикник.

пазарджик-7

В централната част на парка има отделено място за паметници и мемориални знаци. Там се намира и паметникът на Алеко Константинов.

Паркът предлага и друго спокойно място – лятната читалня. Всеки, който има нужда да се отдаде на почивка с книга в ръка, би могъл да го направи необезпокояван от околните мероприятия.

пазарджик-8

Освен всички тези донякъде типични неща за една градска градина, паркът „Свобода“ има своя собствена зоологическа градина. В нея можете да видите понита, лама, различни водни и пернати животни, костенурки, представители от семейството на котките като тигъра и много други.

пазарджик-9

Едно от съоръженията на Острова кандидатства и за рекордите на Гинес – най-дългата пейка в света. Дължината е 1011 метра и е разположена по цялото протежение на парка в едната му част. Според изчисленията, на нея едновременно могат да седнат 2020 човека.

пазарджик-10

пазарджик-11

Парк-остров „Свобода“ е сред емблематичните за Пазарджик места и всеки би могъл да намери своето кътче и своя начин да почива и да се забавлява в него.

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!