На Острова на Свободата в... Пазарджик

Парк-остров „Свобода“ е предпочитаното място за отдих и разходки в Пазарджик. Разположен е на площ от близо 300 дка в коритото на река Марица и предлага забавления за малки и големи.

пазарджик-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Паркът разполага със спортни игрища, няколко детски площадки, места за тих отдих, кафенета и ресторанти. Цялостната концепция е да бъде общ комплекс за краткотрайна почивка и развлечения на местните жители и гостите на града.

На острова има за всеки по нещо. В едната част е обособена зона за увеселителни и игрови съоръжения за деца от всички възрасти, включително и за порасналите – блъскащи колички, най-различни въртележки от детството през 90-те години на миналия век, водни атракциони като надуваеми прозрачни топки, в които децата се търкалят по водата; басейни, в които по-малките могат да покарат гумени лодки. Все забавления, които днешните деца разпознават като свои. Част от атракциите е и „Динокът – местенце, на което са поставени 6 големи макета на едни от най-известните видове динозаври от праисторическата ера.

пазарджик-2

Разбира се, колата на Фред Флинстоун също е част от атракцията. И всичко това прави още по-голямо впечатление заради звуците от динозаврите, които огласят цялата зона.

В друга част от парка са обособени детски кътчета за най-малките, на които тъкмо проходилите бебета могат да започнат своето запознанство със света на забавлението – надуваеми батути във всякакви размери, пързалки, люлки, въртележки и други приковаващи вниманието на дребосъците атракции. В близост до тях са поставени уголемени макети на едни от най-обичаните герои от детските приказки – Пипи Дългото Чорапче, Малкият Принц, Пепеляшка, Снежанка, макет на слънчевата система, макет на Земята и други.


На по-тихо място е изградено изкуствено езеро, около което влюбените биха могли да намерят усамотение, други да си припомнят как се кара водно колело, а трети да се възползват от прясно окосената трева и да си направят пикник.

пазарджик-7

В централната част на парка има отделено място за паметници и мемориални знаци. Там се намира и паметникът на Алеко Константинов.

Паркът предлага и друго спокойно място – лятната читалня. Всеки, който има нужда да се отдаде на почивка с книга в ръка, би могъл да го направи необезпокояван от околните мероприятия.

пазарджик-8

Освен всички тези донякъде типични неща за една градска градина, паркът „Свобода“ има своя собствена зоологическа градина. В нея можете да видите понита, лама, различни водни и пернати животни, костенурки, представители от семейството на котките като тигъра и много други.

пазарджик-9

Едно от съоръженията на Острова кандидатства и за рекордите на Гинес – най-дългата пейка в света. Дължината е 1011 метра и е разположена по цялото протежение на парка в едната му част. Според изчисленията, на нея едновременно могат да седнат 2020 човека.

пазарджик-10

пазарджик-11

Парк-остров „Свобода“ е сред емблематичните за Пазарджик места и всеки би могъл да намери своето кътче и своя начин да почива и да се забавлява в него.

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!