На гости на древните императори в Хюе

От всички стари столици на Виетнам, само Хюе е запазен със своите дворци, комплекси, гробници и мандарини. Посрещат ни огромни, широки външни порти и почетната стража на безупречните каменни мандарини.

hue11


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

hue0-1

И ето така започва първата поредица от елегантни портали, многобройни врати и изключителната рамка на мавзолейния комплекс на великия император Мин Манг Му. Арките изграждат иначе тъмните образи на статуите и правят път на слънцето да обагри всичко в шарките на охрата. А отвън, от другата страна на арките, спокойно се разстилат лотосовите листа в каменните басейни на езерата, край които вековно са се настанили бонзаите.

hue1

hue2

Керамичните дракони в пастелни нюанси добавят разнообразие в цялостната каменна картина. А ако се вгледате внимателно, ще забележите, че там някъде в стените китайският йероглиф за „дълголетие“ наднича в синьо, червено, златисто и става ясно, че който и да е проектирал комплекса, не го е направил случайно.

hue0-2

hue8

hue8-1

hue12

Древният императорски комплекс Хюе е разположен на 660 километра от Ханой. Построен е около 1800 година и от 1802 до 1945 година е престолен град. Цялото управление на династията Нгуен преминава в императорския град. Съвременното наименование на мястото произлиза от древното му име Тан Хоа, което в буквален превод от виетнамски означава хармония и мир. Преди 200 години обаче хората започнали да го наричат Хюе и от тогава до днес дворецът запазва това наименование за официално.

hue

По време на военната офанзива през 1968 година около Тет част от Хюе бива унищожен. Тет е виетнамската Нова година, която според лунния календар се празнува от края на януари до края на февруари. В съдбоносната 1968 година празникът дава името и на военната офанзива.

Веднага след офанзивата Хюе е завладян за 25 дни от комунистите, които приемат план за ликвидиране на тези, които отказват да им сътрудничат. Три хиляди цивилни монаси, търговци, свещеници, интелектуални и дори чужденци биват разстреляни без съд, без присъда, без обяснение. След тази поголовна сеч американците нападат града, превземат го и ги пропъждат. Хюе е единственият южновиетнамски град, който попада под владение на комунистите. Макар да е само за 25 дни, в тях загиват около 10 000 души.

В унисон с историята си, Хюе е един от най-интересните примери на азиатската архитектура. Градът е строен от 10 000 души в продължение на 30 години. Цялата архитектура на императорския комплекс е вдъхновена от Забранения град в Пекин. Макар и по подобие на Пекин, Хюе има своя собствен чар и уникалност.

hue3

hue5

hue7

hue9

hue10

Снимки: Kurt Johnson, Christian Haugen
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!