Най-страшният стъклен пешеходен мост в света

Какво ще кажете за една разходка, която ще накара кръвта ви да закипи, коленете ви да се разтреперят, адреналинът ви да се покачи неимоверно и в същото време ще ви предложи зашеметяващи гледки? В края на миналия месец в Китай бе открит най-дългият и определено доста страшен стъклен мост в света. След като дървените панели на моста Haohan Qiao бяха заменени с прозрачни рамки от изключително дебело стъкло, съоръжението се превърна в истинска атракция за посетителите и туристите в китайската провинция Хунан.

china-glass-bridge2

Мостът се извисява на 180 метра над живописен каньон, а най-големите смелчаци, които минават през съоръжението, обичайно са търсачи на силни усещания.

Първите, които са го пробвали, споделят, че докато прекосяват каньона, усещат как мостът се клатушка под краката им. Това определено допринася за покачването на адреналина и прави преминаването едно наистина изключително изживяване.

china-glass-bridge3

china-glass-bridge3-1

Инженерите, проектирали и реализирали моста, разказват, че конструкцията е 25 пъти по-силна и по-стабилна от средната твърдост на обикновено стъкло за прозорец, което прави съоръжението безопасно. Въпреки това, на височината от почти 200 метра, си е истинско приключение да се разходите по подобен мост. Но пък си заслужава най-малко заради гледката, която се открива от него – наистина уникална и спираща дъха. Само не поглеждайте надолу… бързо може да забравите живописния пейзаж наоколо!

china-glass-bridge4

china-glass-bridge5

И ако си мислите, че този мост е върхът на китайската инженерна мисъл, лъжете се. До края на тази година предстои откриването на още едно стъклено съоръжение, също в провинцията Хунан, само че още по-високо и още по-дълго – на около 300 метра височина и с дължина около 430 метра. Новото стъклено предизвикателство и атракция за любителите на изключително страховитите усещания ще се извисява над Zhangjiajie Grand Canyon.

china-glass-bridge6
Източник: the guardian
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!