Най-предизвикателното френско изкушение

Франция е известна с какви ли не кулинарни чудеса – виното, франзелите, кроасаните, сирената… И суфлето!

Не е случаен фактът, че всичко френско e „шик“… Дори и суфлето. Буквално преведено от френски, суфле означава „да се взриви“, „да се надуе“. И нищо чудно. Точно това е типичното френско предизвикателство – да достигнеш перфектния момент на приготвяне на суфлето така, че и да се е надигнало, и да изригне, когато го разчупиш. Наричат го още „лава кейк“.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
lava-cake
Снимка: OBiTRAN

Тънкостта е да има хрупкава коричка отвън и кремообразна, течна шоколадова наслада отвътре. Това е то суфлето – най-предизвикателното френско изкушение.

Много от готвачите казват, че суфлето може да бъде и солено. Но…. Предпочитаме шоколада! Основният компонент обаче е разбитият яйчен белтък, който прави възможен този „лифт ефект“.

egg-white-snow-232655_640

Колкото по-гъсти и пухкави са белтъците, толкова по-пухкаво ще бъде и суфлето. Останалите продукти са какао, масло, захар, ванилия, брашно и шоколад в промишлени количества и видове.

ground-315407_640

bake-599521_640

chocolate-flakes-546942_640

Първата стъпка е разтапянето на шоколада – на водна баня. След като имате хомогенна шоколадова смес, я оставяте да изстине добре и към нея внимателно добавяте разбитите яйчени белтъци. Белтъците е важно да останат пухкави, докато сливате двете смеси. На финала добавяте брашното с ванилията в него.

9202311620_70747cd509_o

Хомогенната смес се налива в предварително намазани с масло и поръсени с брашно формички, които оставяте във фризера за 1 час. След като престоят, печете за не повече от 10-12 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса.

Като гарнитура на суфлето може да добавите топка ванилов или друг, различен от шоколадов, сладолед – за контраст!

dine-183086_1280

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!