Най-големият български остров е свято място

България не може да се похвали с много острови – всъщност си имаме пет в нашите териториални води на Черно море, като най-големият е Свети Иван. Намира се на километър от Созопол, а площта му е 0,66 кв. км. Няма организирани туристически посещения до него, но с лодка или корабче от пристанището на Созопол можете да стигнете лесно и бързо. И си заслужава да го направите – не само заради името си островът е свято място.

Било е такова още за древните траки, които са построили на него свое светилище преди цели 28 века и са издигнали

храмов комплекс на южния му бряг с 13-метрова статуя на бог Аполон лечител

И след навлизането на християнството островът продължава да бъде предпочитано място за отдаване на почит и общуване с Всевишния – през V век там са построени раннохристиянска базилика и храмът „Света Богородица“ заедно с манастирски комплекс. Той преживява разцвет няколко столетия по-късно и през Х век става важен духовен и книжовен център – статут, който запазва дълго след това.

 

През 1263 година на острова е построен нов храм – „Св. Йоан Предтеча“, а

манастирът получава статут на царски, след като в него се венчават българският цар Тодор Светослав и Теодора Палеологина

Въпреки че е изцяло разрушен през 1453 г., петнайсетина години по-късно манастирът е възстановен. И в следващите векове съдбата му не е лека – ограбван е от пирати, опожарен е от турците и в крайна сметка престава да съществува.

Островът обаче продължава да пази една своя голяма и свята тайна, която се разкрива едва през 2010 година след археологически разкопки на най-старата църква в манастира „Св. Йоан Кръстител“ – в развалините експедицията, ръководена от проф. Казимир Попконстантинов и н. с. Цоня Дражева,

намира реликварий с мощи на Свети Йоан Кръстител

 

Ако решите да посетите острова (което силно ви препоръчваме), имайте предвид, че достъпът до него е строго забранен от април до края на юли, когато там гнезди най-голямата колония от гларуси по българското Черноморие.

Свети Иван е със статут на защитена природна територия

тъй като е дом на редки и застрашени видове птици, както и на единствената в страната популация на заека подземник.

Снимки: svetimesta.com
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!