Мaнтон – перлата на Френската ривиера

Мaнтон е очарователно малко градче на Лазурния бряг на Френската ривиера. Разположено съвсем близо до границата с Италия и заобиколено от няколко по-известни курорти като Ница, Кан, Антиб и Монако, Мaнтон блести със своите средновековни стръмни улици, замъци и църкви.

menton21


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

menton13

menton17

Наричат Мантон „перлата на Френската ривиера“ и „лимоновата градина на Средиземноморието“. И има защо: в големите паркови пространства можете да видите повече цитрусови дръвчета, отколкото алеи и познатите ни фонтани и скулптури.

menton6

menton6-0

menton6-1

menton6-2

Старият средновековен град на Мaнтон прилича на декор от приказка за принцеси и вълшебства: извити тесни улички, гълъби, накацали по фонтанчета и светещи улични фенери, задни дворчета, които приличат на миниатюрни площади…

menton20

Старите къщи в цвят охра допринасят за атмосферата на уют и топлина, която се разнася из целия град, а къси тунелчета между тях отвеждат до малки църкви и параклиси. От прозорците на къщите висят различни цветя, които изпъстрят пейзажа на малкия град, а градините и дворовете изобилстват от цитрусови дръвчета.

menton16

menton18

През март всяка година в Мaнтон се провежда карнавал на цитрусовите плодове – гордостта на местните, тъй като е единствен в света.

menton2

Карнавалът се провежда от 1895 година. По това време се заражда модата редица английски благородници, дори самата кралица Виктория, да почиват през зимните месеци на Френската ривиера. В края на 19 век самата кралица пристига специално за карнавалното шествие на цитрусите. То добива все по-голяма популярност и днес няма сила, която да спре местните да организират празника на уханните плодове, а хиляди туристи да се стичат от цял свят, за да го наблюдават или да се включат в шествията и танците.

menton

menton1

menton3

menton4

menton5

menton7

menton8

menton9

Снимки: lorrraineeee, Axel Naud, Daniel70mi
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!