Музика, танци и маскирани хора – това не е Хелоуин, а карнавалът в Ксанти

Ксанти е град в Североизточна Гърция, Намира се в Беломорска Тракия, в подножието на Руен планина (част от южните склонове на Родопите). В миналото градът е бил в пределите на България и се е наричал Царево. Населението му е около 65 000 души.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Всяка година по време на Сирни заговезни (през февруари или март) в града се провежда традиционният пищен карнавал, който радва жителите и гостите на Ксанти цели две седмици. Първият такъв карнавал е бил организиран през далечната 1925 година.

Всеки път темата на карнавала е различна, а участниците от десетките и стотици групи се обличат повече от колоритно, танцуват и дефилират по улиците на града под звуците на музика. Интересен факт е, че по тротоарите на целия град има разположени високоговорители и звукът достига навсякъде, дори до малките улички далеч от центъра. Гърците определено знаят как да се забавляват.

На големи платформи се поставят всевъзможни фигури на животни, хора и митични създания, чрез които местните целят да прогонят злите духове. Фестивалът е тясно свързан с фолклора и традициите на гърците, които с много музика, танци, веселие, креативни костюми и маски успяват да превърнат дните и нощите на фестивала в празник за малки и големи.

Карнавалното шествие завършва през нощта (в неделя), когато символичното чучело Царос се изгаря на брега на река Косинтос, а фойерверки озаряват небето над Ксанти.


Съпътстващи събития на карнавала са многобройните изложби, пърфромънси, улично изкуство, концерти, театрални постановки и филмови прожекции.

Наред с това, местните търговци предлагат своята стока: от ръчно изработени сувенири до кулинарни изкушения и местни напитки.

Над 200 000 души посещават карнавала ежегодно, за да се потопят в тази неповторима празнична атмосфера.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com