Мистерията на прокълнатата гробница на Тутанкамон

Всички сме чували за „проклятието на фараоните“ – легенда, вдъхновила не един и два бестселъра и водеща тема в сюжетите на десетки хитови холивудски филми. Знаете ли обаче кога се ражда тя и защо? През 1922 г. британският археолог Хауърд Картър и екипът му откриват единствената непокътната гробница в Долината на царете – прочутата местност на западния бряг на Нил, която приютява гробниците на почти всички фараони от 18-та до 20-та династия на Новото царство (периодът с най-голям разцвет в Древен Египет – от 1580 до 1070 пр.н.е.).

До днес там са открити 62 гробници, но само една от тях не е била ограбвана преди това – точно тази, която Картър търси години наред и накрая намира (въпреки че според някои теории и тя е ставала обект на посегателства, но крадците явно са били прогонени, преди да изнесат съкровищата й, а после местонахождението й е било забравено). Гробницата е последният дом на фараона Тутанкамон, а когато археологът влиза в нея, открива вътре саркофага му, както и всички останали богатства и предмети, с които починалият още като юноша фараон е погребан. След като отваря саркофага, той вижда мумията на Тутанкамон и сваля от нея златната й траурна маска.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

4

Легендата за проклятието се заражда няколко години по-късно, когато лорд Карнарвън – човекът, който финансира експедицията, се разболява и умира в болница в Кайро. И няколко човека от археологическия екип на Хауърд Картър са повалени от тежки болести с фатален край. Същата съдба сполетява част от изследователите, които по-късно посещават гробницата на Тутанкамон. Това е достатъчно, за да се зароди мълвата, че мястото е прокълнато и всеки, които наруши спокойствието на фараона, ще бъде застигнат от фатален край.

Всъщност съдбата на самия Картър донякъде опровергава тезата за проклятието, тъй като той живее още цели 17 години след откритието си и почива от естествена смърт на 65-годишна възраст. Въпреки това авантюристите предпочитат мистерията пред по-логичните предположения, че загиналите археолози и сътрудници са станали жертва на местни вируси, с които са се заразили от храната и водата или чрез ухапвания от насекоми. Благодарение на легендата и на запазената си гробница Тутанкамон се превръща в най-известния днес фараон – въпреки краткото си царуване, което далеч не е от най-значимите в историята на Древен Египет.

1

3Снимки: Hans Splinter
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!