Миланската катедрала – белият готически шедьовър

Всеки, който е ходил в Милано, запазва завинаги спомена за великолепната готическа катедрала в сърцето на града. Duomo Di Milano – Миланската катедрала, е един от най-известните храмове в света и има защо да е така. Внушителната сграда е с височина от над 108 метра, а неповторимата й архитектура я прави истински шедьовър на човешкото майсторство. 3400 статуи красят катедралата, която е вторият по големина католически (и най-големият готически) храм в света и най-емблематичната постройка в цяло Милано – интересен факт е, че повечето главни улиците в града стигат до или около нея.


Строежът на Миланската катедрала започва през 1386 година и е завършен чак през 1805 г. Преди това на същото място се е намирал древен храм, известен с това, че в него е бил кръстен Свети Августин. За изграждането на катедралата е използван бял мрамор, а тъй като е била строена в продължение на няколко века, в архитектурата й се преплитат различни стилове. В основата си е готическа, но има и добре разпознаваеми елементи от барока, нео-класиката и нео-готиката.


Бялата катедрала впечатлява всички туристи със своите 135 заострени кули, всяка от които е украсена с различни скулптури, като най-внушаваща е централната – най-високата точка на храма, върху която в края на XVIII век е поставена позлатена статуя на Мадоната. Общата площ на постройката е 11.700 кв. м, а във вътрешния й двор могат да се съберат над 40 000 човека. Ако ви се удаде възможност да посетите Милано, не пропускайте да се качите на покрива на катедралата – оттам се разкрива невероятна гледка към града и си струва да платите таксата (между 4 и 6 евро, в зависимост от това дали искате да използвате стълбите или асансьора), за да й се насладите.

Снимки: Moody Man, заглавна снимка: Bryce Edwards
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!