Миланската катедрала – белият готически шедьовър

Всеки, който е ходил в Милано, запазва завинаги спомена за великолепната готическа катедрала в сърцето на града. Duomo Di Milano – Миланската катедрала, е един от най-известните храмове в света и има защо да е така. Внушителната сграда е с височина от над 108 метра, а неповторимата й архитектура я прави истински шедьовър на човешкото майсторство. 3400 статуи красят катедралата, която е вторият по големина католически (и най-големият готически) храм в света и най-емблематичната постройка в цяло Милано – интересен факт е, че повечето главни улиците в града стигат до или около нея.


Строежът на Миланската катедрала започва през 1386 година и е завършен чак през 1805 г. Преди това на същото място се е намирал древен храм, известен с това, че в него е бил кръстен Свети Августин. За изграждането на катедралата е използван бял мрамор, а тъй като е била строена в продължение на няколко века, в архитектурата й се преплитат различни стилове. В основата си е готическа, но има и добре разпознаваеми елементи от барока, нео-класиката и нео-готиката.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 


Бялата катедрала впечатлява всички туристи със своите 135 заострени кули, всяка от които е украсена с различни скулптури, като най-внушаваща е централната – най-високата точка на храма, върху която в края на XVIII век е поставена позлатена статуя на Мадоната. Общата площ на постройката е 11.700 кв. м, а във вътрешния й двор могат да се съберат над 40 000 човека. Ако ви се удаде възможност да посетите Милано, не пропускайте да се качите на покрива на катедралата – оттам се разкрива невероятна гледка към града и си струва да платите таксата (между 4 и 6 евро, в зависимост от това дали искате да използвате стълбите или асансьора), за да й се насладите.

Снимки: Moody Man, заглавна снимка: Bryce Edwards
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!