Местата за принцеси във Виена

Австрийската столица е прекрасна и много внушителна. За престой от един ден, човек спокойно би могъл да разгледа най-централната й част. Но не само там се крият красотите на този град. И понеже ние, момичетата, си падаме по дворци, нека ви разкажа къде можем да се почувстваме като истински принцеси!

Първо да ви разходя из Белведере

Дворецът се намира съвсем близо до Ринга – един от големите булеварди на Виена, и до него може да се стигне с трамвай, ако не ви се върви малко по-дълго пеша. В момента дворецът е художествена галерия, но като цяло дори само в градините да поседите, е достатъчно, за да си тръгнете повече от впечатлени и позитивно заредени.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

schloss-belvedere-532501_1280

Дворецът е бароков комплекс, който се състои от две част – Горен и Долен Белведере. Долен Белведере е построен, за да бъде място за забавления в предградията. Под забавления разбирайте типичните за тази част от Европа балове и официални вечери. Горен Белведере е основната лятна дворцова постройка.

Изключителното в целия комплекс са градините – красиви, поддържани, виещи се и изпълващи окото с красота.

belvedere-castle-532502_1280

В градините има и изкуствено езеро, което е популярно с това, че в него са плували нимфи и богини. Финалът на градините е резиденцията Горен Белведере.

belvedere-architecture-612707_1280

Градините на Белведере и резиденциите са страхотни и задължително вижте първо тях, а след това

посетете и Шьонбрун

Името на двореца идва от воден кладенец, който се ползвал от Хабсбургите, чиято основна дворцова резиденция е Шьонбрун.

vienna-106513_1280

В рамките на целия комплекс, който е с размерите на половината от столичния Южен парк, се намира и най-старата и единствена барокова зоологическа градина.

siberian-tiger-350927_1280

Дворецът, в който има 1441 стаи, е построен от император Леополд I. По-късно намесата на императрица Мария-Тереза го прекроява в стил рококо – една идея по-голямо кокетничество от това на императора.

По време на турската обсада над Виена, дворецът Шьонбрун е толкова разрушен, че е изглеждало невъзможно да бъде възстановен, пък и от оригиналната конструкция не остава много през следващите векове, тъй като всеки следващ престолонаследник оставял своите предпочитания към интериора и екстериора на двореца.

6-inside-schondrunn

В комплекса на двореца можете да видите императорският параклис, панорамната площадка на Мария-Тереза „Глориет“, къщата на палмите, къщата на пеперудите.

schonbrunn-443809_1280

Сред любопитните истории около Шьонбрун е, че

в една от залите е свирил Моцарт на невръстната 6-годишна възраст

тъй като по това време е бил част от свитата, озвучавала сватбата на принцеса Сиси и Франц Йосиф. Легендите разказват за приказния живот на Елизабет Баварска – принцеса Сиси, съпруга на император Франц Йосиф, която в последствие става императрица на Австрия, кралица на Унгария и не само на тях. Принцеса Сиси е била една от най-видните красавици в императорския двор през вековете. С руса коса до петите, винаги прилежно подредена и аристократично издигната на кок, с фини извивки и сияйно лице.

Представете си я като изрисувана от Дисни принцеса, или дори по-красива

Както се казва по нашенски – „офатна мома“ – хем умна, хем хубава 🙂

8-sisi_dresses

За препоръчване е първо да се разходите из парка на двореца, за да усетите императорската атмосфера, която лъха дори от подрязаните дръвчета и подредените цветни лехи. Отделете време просто да поседите на хълма, над основния дворец, от който също се открива прекрасна гледна към целия парк, градините и дори зад портите на комплекса. А втората половина от деня си в Шьонбрун можете да прекарате из някои (ако не всичките) 1441 стаи на резиденцията.

schonbrunn-740917_1280

Тръгвайки към Виена, позволете си да разполагате с време. Защото има какво да видите, какво да ви впечатли и най-важното – да изживеете прекрасни моменти, които да останат скъпи спомени.

castle-park-614359_1280

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!