Маслен нос – най-красивото място за гмуркане по Южното Черноморие

Недалеч от Приморско се е сгушило място, което е трудно достъпно по суша и вероятно точно заради това и до днес да е запазило дивото си очарование – Маслен нос. Това е най-източната точка на Странджа планина, която в последното си протягане към морето е създала красиви (и опасни) стръмни скали, обгърнати в плетеница от морска пяна, създадена от разбиващите се в тях ярко сини води.

маслен-нос-2

Ако държите да се придвижвате по суша, до Маслен нос можете да стигнете единствено по черен път, който напълно оправдава името си: пътуването е сериозно предизвикателство и е препоръчително да сте с високопроходим (или поне висок) автомобил. Далеч по-лесно, а и по-интересно, е да се приближите до това магическо кътче по море, а ако направите разходката с лодка малко по-екстремна, сложите водолазен костюм и се потопите под водата, ще разберете защо Маслен нос е признат за най-красивото място за гмуркане по Южното Черноморие. Трябва обаче да сте с опитен водач, тъй като морето около носа е осеяно с остри подводни скали.

маслен-нос-5

Очарователни заливчета, „псевдофиорди“, издълбани от могъщата сила на морето, загадъчни пещери (една от тях – Тюленовата, която се намира от северната страна и е достъпна само по море, преди години е била дом на изчезналия вече у нас тюлен монах), интересни рибки, разноцветни водорасли, както и потънали кораби, срещнали се фатално с опасните скали на Маслен нос – ето този чуден свят се разкри пред очите ни около Маслен нос, когато отидохме да се гмуркаме там с приятелите ни от Diving BG, така че усилията да го достигнете, независимо дали по суша, или море, напълно си заслужават!

Красивото природно кътче има зловеща слава – в миналото не един и два кораба са се разбили около бреговете на Маслен нос. Гмуркачите могат да разгледат отблизо останките на френския товарен кораб Жак Фресине, потънал през 1929 година. Той е един от многото, пренасяли зехтин, и останали завинаги под водата заради острите скали. Според една от теориите името на Маслен нос идва точно от стоката, която се разливала около носа след корабокрушенията. Легендите твърдят и че едно от големите съкровища на Вълчан Войвода е скрито някъде тук, на Зейтин бурун (така се е наричал Маслен нос по негово време). Авантюристи и иманяри продължават да го търсят и до днес.

маслен-нос-3

Снимки: Пътешественик и kisssy
За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.