Маслен нос – най-красивото място за гмуркане по Южното Черноморие

Недалеч от Приморско се е сгушило място, което е трудно достъпно по суша и вероятно точно заради това и до днес да е запазило дивото си очарование – Маслен нос. Това е най-източната точка на Странджа планина, която в последното си протягане към морето е създала красиви (и опасни) стръмни скали, обгърнати в плетеница от морска пяна, създадена от разбиващите се в тях ярко сини води.

маслен-нос-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ако държите да се придвижвате по суша, до Маслен нос можете да стигнете единствено по черен път, който напълно оправдава името си: пътуването е сериозно предизвикателство и е препоръчително да сте с високопроходим (или поне висок) автомобил. Далеч по-лесно, а и по-интересно, е да се приближите до това магическо кътче по море, а ако направите разходката с лодка малко по-екстремна, сложите водолазен костюм и се потопите под водата, ще разберете защо Маслен нос е признат за най-красивото място за гмуркане по Южното Черноморие. Трябва обаче да сте с опитен водач, тъй като морето около носа е осеяно с остри подводни скали.

маслен-нос-5

Очарователни заливчета, „псевдофиорди“, издълбани от могъщата сила на морето, загадъчни пещери (една от тях – Тюленовата, която се намира от северната страна и е достъпна само по море, преди години е била дом на изчезналия вече у нас тюлен монах), интересни рибки, разноцветни водорасли, както и потънали кораби, срещнали се фатално с опасните скали на Маслен нос – ето този чуден свят се разкри пред очите ни около Маслен нос, когато отидохме да се гмуркаме там с приятелите ни от Diving BG, така че усилията да го достигнете, независимо дали по суша, или море, напълно си заслужават!

Красивото природно кътче има зловеща слава – в миналото не един и два кораба са се разбили около бреговете на Маслен нос. Гмуркачите могат да разгледат отблизо останките на френския товарен кораб Жак Фресине, потънал през 1929 година. Той е един от многото, пренасяли зехтин, и останали завинаги под водата заради острите скали. Според една от теориите името на Маслен нос идва точно от стоката, която се разливала около носа след корабокрушенията. Легендите твърдят и че едно от големите съкровища на Вълчан Войвода е скрито някъде тук, на Зейтин бурун (така се е наричал Маслен нос по негово време). Авантюристи и иманяри продължават да го търсят и до днес.

маслен-нос-3

Снимки: Пътешественик и kisssy
За Петър
Започнах да описвам пътуванията си с една единствена „егоистична“ цел – да мога след години да си припомням и малките детайли, които са ме впечатлили и са създали в мен емоция. Това обаче се оказа доста по-интересно и забавно от очакваното - пишейки, сякаш преоткривам за себе си вече видяното и преживяното. Ще се радвам, ако успея да представя в разказите си по най-добър начин местата, които посещавам и хората, които срещам, давайки шанс читателят да „пътува“ всеки ден до най-интересните кътчета от нашата красива планета.