Магията на ирландските къщи със сламени покриви

След детелината и арфата, къщите със сламени покриви също са един от емблематичните символи на Ирландия. Тези романтични и приличащи на извадени от приказките постройки са част от вековната история и традиции на острова. За съжаление (но и обяснимо предвид все по-модерните методи на строителство) стават все по-малко – в момента са около 1500. Преди малко повече от два века обаче половината от населението на Ирландия е живеело под сламен покрив.

MI-Thatched-Cottages-Main

Материалите, използвани за строителството им, варират в зависимост от годините, региона и богатството на семейството. Най-желаният, но и най-скъп, материал за стените е циментовата замазка. Който не може да си го позволи, прибягва до алтернативата – кал с укрепващи материали като слама, тръстика или животински продукти.

Емблематичните покриви се правят от снопове специално обработена слама, които се поставят върху дървени греди. Занаятът на изработването им се предава от поколение на поколение, от баща на син. И е доходно и стабилно занимание, тъй като покривите трябва да сменят на всеки пет до двайсет години, в зависимост от материалите.

A-well-kept-thatched-cottage-on-the-Aran-Island-of-Inishmore

Днес, разбира се, нещата стоят доста различно – почти никой вече не се занимава с това заради много малкия брой къщи със сламени покриви. Носталгията по тях обаче се засилва и се забелязва тенденция към възстановяването на стари такива, както и изграждането на нови. Има ли нещо по-живописно и емоционално от това да живееш в носеща духа на миналото и традициите къща със сламен покрив, сгушена между каменни стени и зеленина?

Holiday-cottages-in-Dunmore-East-Co-Waterford

Outside-of-Newry-Northern-Ireland

The-Blue-Door-in-Adare-Co-Limerick

Тагове

къщи
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!