Магията на Адриатика

Дуръс или Драч е стара албанска столица, наречена още „магията на Адриатика“. Напоследък доста българи споделят, че дестинацията е изключително добра алтернатива на нашето Черноморие и дори застава редом до Гърция и Турция като вариант за летните ни отпуски. Ето защо с любопитство се разровихме, за да проверим с какво може да ни изненада албанският курорт.

durres1
Снимка: Tony Bowden

Оказва се, че Дуръс предлага за всеки по нещо – 10 километра плажна ивица от ситен бял пясък, музеи, галерии и останки от древни забележителности, които в миналото са били и наши.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
durres2
Снимка: Costas Tavernarakis

От историческа гледна точка, Дуръс някога е бил в границите на Велика България и е носел името Драч. От тези години като доказателство са запазени крепостните стени, които очертават границите на някогашния български град.

durres3 durres4
Снимки: Dave Proffer

Днес това е вторият по големина град в Албания и най-голямото пристанище на страната. Намира се на 33 километра от столицата Тирана и от брега му се виждат италианските градове Бриндизи и Бари, до които може да се стигне с ферибот. Посещавайки Дуръс, всъщност можете да отделите и ден-два за италианския бряг на Адриатическо море. Може да се окаже неочаквано добра комбинация.

Освен руините на крепостната стена, Дуръс пази добре и останки от римско време. Местните твърдят, че амфитеатърът в града е най-големият на Балканите. Ние твърдим подобно нещо за нашия в Пловдив, но това е една друга, добре позната балканска спорна тема кой първи и кое на кого е най-голямо. Амфитеатърът в Дуръс е построен през 2-ри век. През 60-те години на миналия век е открит случайно и все още не е разработен изцяло. Местните го наричат още Колизеума на Дуръс.

durres5 durres6 durres7
Снимки: Pero Kvrzica

Друго запазено доказателство за вековната история на града е Венецианската кула, наречена още Ротонда. Намира се в центъра на града и според изследователите е построена някъде през тъмните години на Средновековието.

durres8
Снимка: kopaszsop

Освен пазител на древното, Дуръс се оказва и място, където ислямът и християнството съжителстват заедно без особени разпри и проблеми. Градът е осеян с джамии и църкви, повечето от които реставрирани и запазени през годините.

durres9
Снимка: kopaszsop
durres10
Снимка: Pero Kvrzica

Албанският бряг на Адриатическо море се оказва привлекателно място. След дългогодишното съсредоточаване на потока с туристи към лукса, който предлагат петзвездните олинклузиви в Турция и Гърция, може би е редно да пренасочим вниманието си малко на Запад.

durres11
Снимка: Isidro López-Arcos
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!