Любляна – градът на драконите и мостовете

Тайнствената Любляна, осеяна с дракони и опасана от мостове: така описват столицата на Словения знайни и незнайни поети и писатели. И действително мястото, на което можете да срещнете най-много дракони, е Любляна. Драконът е символ на града и статуите, графиките и изображенията на митичните същества са навсякъде. Според легендата, градът е основан от Язон и неговите аргонавти по пътя на Златното руно. Прекосили Дунав и Сава, достигайки до река Любляница, където Язон, в люта битка с дракони, успял да победи и в последствие основал града на двата бряга на реката.

ljubljana1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
ljubljana2
Снимки: Xiquinho Silva

Река Любляница дели града на източна и западна част. На изток е Старият град с бароковите сгради и укрепления, стените на стария замък и няколко други забележителности, а на запад е новият град, модерната част от столицата на Словения.

ljubljana3

ljubljana4

ljubljana5

ljubljana6
Снимки: Ronnie Macdonald

Заради Любляница, която минава през центъра на града, мостовите съоръжения са на всяка крачка. Най-известен е Тройният мост.

ljubljana7
Снимка: Leandro Neumann Ciuffo

Посетителите, успели да се насладят на красотата на Любляна, определят градчето като очарователно и китно местенце, където всичко е на крачка разстояние. Уличките са тесни, осеяни с множество малки заведения и дюкяни. Обстановката напомня на моменти на Италия, други пък казват, че това е малката Прага.

Основната забележителност в града е Люблянският замък. Построен е по времето на келтите и по-късно се използва от римляните за наблюдателница. През прозорците на замъка се вижда статуята на Франс Прешерн, известен като словенския Ромео. Той се самоубива заради любимата си Юлия, която бива омъжена насила за друг. Символично, срещу паметника на Франс е бюстът на Юлия – „за да бъдат заедно поне в смъртта си“.

Die Burg von Ljubljana

Der Innenhof der Burg Ljubljana

ljubljana10
Снимки: Winkelbohrer

Друга забележителност в града е катедралата „Свети Николай“, изваяна изцяло в бароков стил, с пищни олтари и розетки.

ljubljana11

ljubljana12
Снимки: Jean-Pierre Dalbéra

Любляна е слънчева и цветна. Разходката по крайречната алея или в парка Тиволи е повече от задължителна, за да усетите спокойствието и ренесансовия дух, който витае из столицата на Словения. Най-доброто време за посещение на града е пролетта, когато всичко започва своя нов живот – дърветата разцъфтяват, а цветята багрят в пъстри краски всеки ъгъл на града.

ljubljana13

ljubljana14

ljubljana15

ljubljana16

ljubljana17

ljubljana18
Снимки: Jean-Pierre Dalbéra
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!