Лековитото Голямо солено езеро в Юта

Недалеч от Солт Лейк Сити, столицата на щата Юта, в която се проведоха Зимните олимпийски игри през 2002 г., се намира езерото, дало и името на града – Голямото солено езеро (Great Salt Lake). То се простира между красивите склонове на Скалистите планини, а площта му варира от 2500 до 6000 кв. м в зависимост от валежите и съответно от нивото на водата.

2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Great Salt Lake е “наследник” на огромно солено ледено езеро, което някога се е намирало в този район – Bonneville. Размерите на днешното са много по-малки, а солеността му надвишава значително тази на световния океан – точно защото голяма част от водата отдавна е пресъхнала, което пък е довело до увеличаване на концентрацията на солта. Благодарение на това Голямото солено езеро е пълно с вода, която се счита за лековита и помага при най-различни болести. Това е причината езерото често да бъде сравнявано с Мъртво море, на което почти не отстъпва от гледна точка на ползите за здравето.

3Снимки: Shaun Fisher

Пустите някога околности на Голямото солено езеро са претърпели сериозна промяна с пристигането на мормоните в средата на 19-ти век. Те са изградили изкуствени поливни площи и са превърнали голяма част от земята в подходяща за селко стопанство. Мормоните са основали и града, който в момента е най-големият в щата.

Появата на хората обаче, за щастие, не се е отразила негативно върху животинския и растителен свят на Голямото солено езеро и околностите му. Флората и фауната там са не само изключително разнообразни, но и абсолютно уникални – много от растенията и животните не се срещат никъде другаде по света.

Снимки: Bryant Olsen
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!