Легендите за Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“

Сгушен в полите на Конявската планина, между София и Кюстендил, Земенският манастир ще ви изненада със своето спокойствие. Намира се над Земен – един от най-малките градове в България. Манастирът е разположен на североизток, съвсем в началото на Земенския пролом на левия бряг на река Струма.

земенски-манастир-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Комплексът е основан през 11 век и от тогава до сега съдържа една от най-забележителните постройки на Балканите – кръстокуполната църква „Свети Йоан Богослов“. Тя е разположена в двора на манастира, реставрирана някъде през 70-те години на миналия век и днес е отворена за посетители, които биха полюбопитствали за квадратната архитектура и разположението на постройката. Църквата е паметник на културата, на българската архитектура и на монументалната живопис и заема особено място в архитектурната ни история.

земенски-манастир-8

Земенският манастир е обявен за национален музей и през 2004 година става филиал на Националния исторически музей.

Интересно е, че манастирската обител е опустошавана и възстановявана няколко пъти, но църквата и стенописите оцеляват всеки път. Стенописите са изцяло запазени и до днес в архаично декоративен стил. Земенската църква е зографисвана два пъти – през 11 век, когато е била построена, и през 14 век. Второто зографисване обяснява библейските сюжети, които могат да бъдат видени на стенописите, а също и портрети на мъж и малко момче с имена Витомир и Стаю. Този тип стенописи са изключително рядко срещани из нашите ширини, а още по-изключителното е, че са дело на български майстори зографи.

земенски-манастир-9

Има няколко легенди, които се предават от поколение на поколение, свързани с миналото на обителта, оцеляла повече от 10 века. Според някои изследователи, уникалната кубична архитектура на църквата се обуславя от култа на богомилите към това място. Легендата разказва, че те пазели знака на българина в него, като единствения символ, който може да обедини всички религии. Друга древна легенда пък разказва, че през Земен са минали и кръстоносците, които търсели храма на Соломон по писмените знаци върху стенописите.

Каквито и легенди да се разказват за манастира, факт е, че мястото е доста уютно и спокойно, подходящо за разходка и определено си струва да видите архитектурно-историческите ценности на църквата в манастирския комплекс.

земенски-манастир-4 земенски-манастир-6 земенски-манастир-7 земенски-манастир-10

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!