Лансароте – Островът на стоте вулкана

В тези мрачни летни дни няма как да не си спомня с умиление и носталгия къде бях миналата годината по това време. Решихме да отскочим за 7 дни до Канарските острови, или по-точно до Лансароте, тъй като е най-близо до Африка и е един от най-топлите острови от архипелага.


В интерес на истината Лансароте е остров с много странен пейзаж, все едно си на Луната – всички къщи са бели, което му придава доста екзотичен вид. Определено си заслужава да се посети!


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

DSCF5346
Остров Лансароте е един от най-интересните, защото не просто предлага плажове и забавления, но е и обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО през 1993 г.

Лансароте има куп природни чудеса – вулкани и кратери, черни камъни и червена почва

Най-източният остров от испанския архипелаг Канарски острови е един от най-удивителните, които човек може да види в Атлантическия океан. Въпреки че е известен като „Острова на стоте вулкана“, Лансароте има около 300 вулканични върха и със сигурност притежава едни от най-впечатляващите пейзажи.

DSC_3642

Островът е кръстен на генуезкия мореплавател Ланселот Малосельо (Lancelotoo Malocello), който пристигнал тук през 1312 г. и дал името си. През 1402 г. в резултат на испанското нашествие, островът се присъединява към испанската корона.

Lanzarote24

Отседнахме в курорта Плая Бланка. Бяхме си резервирали обзорна екскурзия на острова – доста изтощителна, но си заслужава! За един ден обиколихме целия остров и почти всички забележителности.

Започнахме екскурзията от посещението на Национален парк Тиманфая, който е с площ от близо 50 кв. км. Съставен е изцяло от вулканична почва и представлява голям интерес за туристите.

Там яздихме камили 🙂 ….


След това ни демонстрираха геотермални експерименти, които ни показват колко е висока температурата под повърхността. Слагаха купчинка суха трева и след няколкo секунди тя пламваше.

Тук се намира ресторантът El Diablo –

единственият ресторант на света, в който пекат пържолите си на естествения от вулкана огън.

timanfaya
След тази демонстрация потеглихме към El Golfo – естествен амфитеатър, отворен към морето, който се е образувал от вулканични изригвания през 1730 година. Зеленият цвят на водата се дължи на водораслите, които живеят в тези води. Езерото е обявено за природен резерват и къпането в него е забранено.

Северната част на острова е доста по-зелена. Една от най-прекрасните гледки се разкрива от Mirador del Rio.

Lanzarote24

mirador del rio
Посетихме пещерата Jameos del Agua, във вътрешността на която се намира естествено езеро с прозрачна вода, където живеят слепи раци албиноси.

Има едно нещо, което всеки си спомня, след като е посетил острова, и това е уникалният му цвят.

Едва ли някъде другаде ще видите такива невероятни контрасти, каквито има тук!

Тъмните нюанси на лавата се открояват на фона на златните пясъчни плажове и смарагдовите води. Лансароте дължи тази си природа на вулканичните изригвания през 17-ти и 18-ти век. Освен че е обявен за биосферен резерват от UNESCO през 1993 г. островът е и световен лидер в естествената архитектура, където традицията и съвремието се преплитат, за да дадат най-доброто от себе си.

lanza
Култура

Подобно на другите острови от канарския архипелаг, Лансароте е бил населен с гуанчи, аборигени от северноафрикански произход. Но за разлика от другите острови, тук са запазени важни паметници на тяхното общество.

Гастрономия

Кухнята на Лансароте, както и тази на близките острови, показва наследството на аборигените, отличното качество на продуктите и простотата на начина си на приготвяне. Гофио (gofio) (прави се от печени зърна брашно) е пример за това наследство. Други превъзходни ястия са печеният свински бут, рибните яхнии, традиционният Санкочо (Sancocho) и „сбръчканите“ картофи, сервирани с пикантен сос „mojo“, паеля, тортиля. Не забравяйте да опитате освен това и някои от отличните вина и сирена, които се произвеждат на острова.

Бъдете пътешественици, а не туристи! Опитвайте нови неща, срещайте се с нови хора и гледайте отвъд това, което е под носа ви! 🙂

DSC_4059

За Александра
Обичам да пътувам, да откривам нови места и да се запознавам с нови хора. Тази страст се зароди в мен преди много време и с годините се засилва все повече.