Кюстендил – лечебни извори, слънце, череши и Хисарлъка

Кюстендил е сгушен в котловина, в подножието на Осоговската планина. Градът е малък, но като почти всички в нашата България, крие големи богатства. Пленява с историята си, със спокойствието и уюта, които лъхат от него, както и с непретенциозността си.

Кюстендил е късно античен град, като първото му наименование е Велбъжд, а през средновековието го преименуват на Пауталия. Градът е балнеоложки, туристически, археологически и архитектурен резерват. Мнозина знаят, че в Кюстендил минералните бани и води се почитат още от римско време.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Местните разказват, че Кюстендил е наричан още „градът на изворите“. Хилядолетната му история е свързана именно с целебните минерални води. Голяма част от римските бани днес са реставрирани и са паметници на културата с национално значение. Една от тях е Дервиш баня.

кюстендил2

Построена е през 1566 г. и се намира в централната част на града. Банята е част от архитектурния ансамбъл на Дервиш махала с Кая бей джамия, Дервиш чешма и Дервишкото теке на ордена на странстващите монаси – суфисти. Функционира повече от 400 години като през 2005 е цялостно ремонтирана.

От сградата на Общината до еко-парк „Езерата“, в близост до гарата, е онази улица с кафенетата, по която всички се разхождат в почивните дни.

кюстендил3

Освен с минералните извори, градът може да се похвали с добре поддържана централна част, която впечатлява с подредеността си и с възможността да научиш всичко за културните паметници, които виждаш по пътя си.

Еко-паркът „Езерата“ е построен в чест на цар Фердинанд и, погледнат отгоре, наподобява буквата „Ф“. В езерцата може да се разходите с водни колела и да се полюбувате на гледката към Осогово.

кюстендил4

кюстендил5

На 2 км над града се намират най-високата равнинна част и хълмът „Хисарлъка“.

кюстендил6

На същия хълм е и едноименната крепост, датираща още от края на IV – началото на V в. Крепостта “Хисарлъка“ оцелява по време и на Първата, и на Втората българска държава. През XV век е опожарена и съборена от османските набези.

кюстендил7

Разказаха ни, че голяма част от българските филми са снимани в „Хисарлъка“. Според историческите източници крепостта е изградена чрез нетипични конструктивни решения, в съчетание с различни строителни материали. От археологическите разкрития става ясно, че е строена и надстроявана през няколко различни исторически епохи. Всичко това, само по себе си, я прави една от най-значимите като археологично наследство в България.

кюстендил8

кюстендил9

Кюстендил, скътан сред зеленината на Осогово, привлича и с плодородието си. По това време на годината слънчевите лъчи галят приведените от плодове черешови дръвчета, а черешите изкушават с тъмночервения си цвят.

череши-кюстендил10

Слънце, лечебни минерални води, уют, зеленината на Осогово и сладостта на овошките. И всичко това само на час път от столицата! Местните се гордеят с това, че всеки който веднъж се е почувствал на мястото си в Кюстендил, задължително се връща отново и отново.

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!