Красивите Татри

Казват, че толкова красота на едно място не е събрана в нито един друг национален парк в Европа. Ние сме склонни да не вярваме в това, защото нашата Рила не отстъпва, а Пирин може би крие и по-красиви места. Но все пак няма да ни навреди да се разходим по заснежените капаци на Татрите в Полша или сами да си проправим път сред зъберите.

tatry-775272_640


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

mountains-885665_640

Татрите са най-високите планини в Полша и са част от Карпатите. Имат изключително сходни характеристики като Алпите, но по отношение на разположението се тотално различни. Татрите в своите най-високи точки достигат до 2300 метра височина, като участъците там са много тесни и кратки.

Дължината на Татрите по права линия е около 53 километра, а на широчина достигат до 30 километра. Разположени са на границата между Полша и Словакия, като в частта откъм Словакия има много места, от които е възможно да се види пълният блясък на планинския масив.

landscape-844012_640

И на север, и на юг Татрите крият големи тектонски долини, заобиколени от хълмове, издигащи се до 1000 метра височина. Татрите, видени от страна на Подхале, озарени от утринното слънце, е най-обичаният от фотографите полски пейзаж. Местните казват, че е като картинка от детска книжка, когато слънцето облива планината, а лазурното синьо небе създава усещането за чистота и необятност.

Освен тектонските си долини, Татрите грижливо пазят остатъците от ледниковия период – над 200 ледникови езера, необикновено живописни и изпъстрящи планинската гледка. Някои от езерата са обособени по естествен път в своеобразни езерни долини и, погледнати отвисоко, са наистина спираща дъха гледка: изключително бистра, студена и спокойна вода, която със своето синьо прави пейзажа почти нереалистичен.

tatry-998102_640

tatry-938702_640

waterfall-885356_640

polish-tatras-406771_640

tatras1

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!