Кралският дворец в Казерта - приказка за разкош и великолепие

Недалеч от Неапол, в сърцето на Казерта, се намира един от най-внушителните и изящни дворци в Европа. Строен за неаполитанските крале по подобие на Версай, дворецът Реджа ди Казерта предизвиква едно специално вълнение със своята пищност и изключителна красота.

Напълно незаслужено, дворецът няма масовата слава на туристически обект сред пътешествениците, отправили се към живописната Италия. Той обаче бива оценен от ЮНЕСКО и през 1997 г. е вписан в Списъка на световното културно и природно наследство. Строителството на двореца започва през 1752 г., а проектът е дело на холандския архитект Луиджи Ванвители. Неговият проект включва не само построяването на резиденцията с 1200 стаи, но и изграждането на хидропарк с невиждан дотогава инженерен замисъл.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

И така, нека започнем разходката из кралския дворец, който едва ли би оставил някого безразличен.

Дворецът

Внушителният дворец всъщност е бил лятна резиденция на неаполитанските крале. Разкошът й се простира на 5 етажа, като засега само един е отворен за посещения от туристи.

 

Вътрешната обиколка, както и безмълвието, водят началото си оттук.

Внушителното централно стълбище, изработено от чист мрамор и украсено с разкошно изрисуван таван, поражда благоговение и моментално те потапя в една красива дворцова приказка. А тя тепърва започва…

Тронната зала несъмнено респектира със своя висок таван и позлатени орнаменти. Удивителни са както мащабите на залата, така и дребните детайли, които могат да се забележат по стените и тавана. Специфичното усещане, което създава тази зала, се дължи и на напълно автентичните мебели, в това число и самия трон.

Пищният барок неизменно се забелязва и при мебелите. Сложната дърворезба, изящните форми и пищността правят някои от тях истински изумителни.

Обиколката на двореца продължава към кралските покои. Усещането да се разхождаш из дворцовите коридори и да влизаш в спалните и помещенията, които някога са били обитавани от крале, е невероятно. Близкият досег с историята и автентичността винаги вълнува, но тук мащабите и разкошът са допълнителните фактори, които правят изживяването специално.

Стените на кралските апартаменти са облечени с фини копринени тапети. Те са произвеждани в малкото градче Сан Леучо, което през средновековието е процъфтявало със своята фабрика за коприна. И днес тези тапети се изработват по същата технология, но със специална заявка, а купувачите са предимно арабски шейхове.

Посетителите могат да надзърнат дори в най-личното пространство на кралските особи – един от будоарите може да се разгледа през отворените му врати.

По време на обиколката може да бъде видян и личният асансьор на кралицата. Както подобава, той разполага с малка пейка, облицована отново с коприна. Асансьорът е бил задвижван от човешка сила, а интересният му механизъм е пресъздаден чрез макет.

Разходката приключва с посещение на трите библиотеки, които смайват с изобилието от литературни и научни томове. Богатството на библиотечните скринове е невероятно, а това да погледнеш отблизо толкова старинни книги създава изключително усещане.

Посещението на Реджа ди Казерта неминуемо оставя отпечатък и се помни задълго. На тръгване очите са преситени с дворцово изобилие, а съзнанието се опитва да осмисли целия този разкош. Категорично това е едно от местата, които си струва да посетите, когато пътувате до Италия, защото е различно, вълнуващо и запомнящо се със своя дух и великолепие.

Паркът

Идеалният завършек на красивата разходка е началото на нова – тази на дворцовия парк. Той се отличава със серията впечатляващи фонтани и басейни, всеки от които представлява различна композиция от фигури.

Всички басейни си имат обитатели, които не се притесняват от постоянното внимание на посетителите.

Фонтаните се захранват с вода от извор, намиращ се на 38 м във височината на хълма, извисяващ се над дворцовата градина.

Дължината на двете главни алеи, водещи от двореца до най-горния фонтан, е 3 км. Луиджи Ванвители обаче създава оптична измама, че разстоянието е по-късо. Постига го чрез особеното терасиране на фонтаните и нивата на парка.

До последния фонтан може да се стигне и с автобусче, което тръгва от двореца. Макар и на пръв поглед дълга, разходката пеша си струва, тъй като предлага невероятно красиви картини. Препоръчваме ви да си подарите тази наслада за очите.

 

За Йоанна