Кралската столица Мадрид: музеите, катедралите и Дворецът (част 2)

В Мадрид има много катедрали, но една от тях е със специален статут – Катедралата Алмудена е Кралската катедрала. Намира се точно срещу Кралския дворец и още отдалеч подсказва за величието си с високите си бели кули, детайлно украсени с фигури на ангели и светци.

Когато се приближим и влезем във вътрешния двор, ще видим статуя на папа Йоан Павел II. През 1993 г. той я освещава. Така Алмудена става първата испанска катедрала, осветена от папа.

По белите колони и стени, както и по някои от картините се виждат сияещи цветни петна. Те се получават от слънчевите лъчи, които минават през красивите витражи. По тях са изобразени сцени от Библията, лица на светци, ангели и цветя. Цветната светлина, която трепти и сиянието на белите колони затвърждават усещането за специално и свещено пространство.

Ето че стигнахме и до Кралския дворец. Той несъмнено е един от най-красивите в Европа. Издигнат е на мястото на изгорялата стара кралска крепост по решение на Крал Фелипе V. Строителството отнело 16 години, а още 100 години били нужни за декориране на стаите.

Противно на очакванията днес това не е официалната резиденция на краля на Испания. Негова резиденция е друг, по-малък дворец – Сарсуела, разположен в покрайнините на Мадрид.

Самите помещения са пищни и красиви, включват спални, стаи за гости, огромна трапезария, специална Китайска стая и много други една от друга по-красиви и пищни. Снимките са позволени само в предверието и основното стълбище. Навсякъде другаде снимането е забранено.

В дворецът могат да се видят още и отделни зали, посветени на рицарите, техните доспехи, конете и целия арсенал от оръжия и предмети от техния бит. Колекцията определено заслужава внимание.

Запленен от цялата тази красота и величие напускам кралския град Мадрид и пожелавам на всеки от вас да се потопи в това изящество и лукс, за да се влюби завинаги в испанската столица.

За Николай
Avatar
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com